Norge

Erna Solberg om gjenåpningen: Ligger godt an til å begynne trinn tre etter planen

Forrige uke gikk vi inn i trinn to av gjenåpningen. Det ser foreløpig ut til å gå veldig bra, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte kiosken på Stortorvet i Oslo. Hun forteller at trinn to av gjenåpningen hittil har gått bra.
 • Ole Alexander Saue
  Ole Alexander Saue
  Journalist

I åtte dager har vi vært i trinn to av gjenåpningen av samfunnet. Hvert trinn varer i tre uker, om alt går etter planen.

– Foreløpig går det veldig bra, sier statsminister Erna Solberg (H).

Aftenposten møter henne i strålende solskinn i Oslo sentrum fredag ettermiddag.

Tre styrende faktorer

Det ligger med andre ord an til at vi begynner på trinn tre som planlagt 17. eller 18. juni.

Det er data, og ikke datoer, som styrer gjenåpningen. Det har vært regjeringens mantra siden planen først ble lansert. De tre viktigste faktorene er:

 • Antall smittede.
 • Kapasitet i helsetjenesten.
 • Antall vaksinerte.

I trinn tre vil den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt oppheves. 20 gjester blir tillatt i private hjem. Inntil 1000 personer kan samles på innendørs arrangementer. Se hele planen her.

– Større arrangementer og åpning av fritidsaktiviteter er det jeg ser mest frem til i trinn tre, sier Solberg.

Hun peker på to viktige fremskritt:

 • Forrige uke var det en nedgang i antall smittede på 30 prosent fra uken før.
 • Vaksinedekningen øker.
– Større arrangementer og åpning av fritidsaktiviteter er det jeg ser mest frem til i trinn tre, sier Erna Solberg. Hun tok seg en is da hun møtte Aftenposten i sommervarmen i Oslo fredag.

Laveste sykehustall siden oktober

Trøndelag er nå eneste fylke med økende antall meldte koronatilfeller, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) sin siste ukerapport.

Flere og flere blir vaksinert. Rundt 1,8 millioner nordmenn har fått første vaksinedose. Det er 40 prosent av den voksne befolkningen. 1,2 millioner av dem er fullvaksinert, 25 prosent av den voksne befolkningen.

De fleste risikopasienter har fått vaksinen. Da blir smittetall mindre styrende.

Nå ligger bare 63 personer på sykehus. Bare 11 er i respirator. Det er det laveste siden slutten av oktober, altså før andre bølge.

– Festingen i Oslo gikk bra

– Holder vi oss nå, så går det bra, fortsetter Solberg.

– Vi har hatt én uke med trinn to. Er det ikke litt tidlig å spå?

– Vi var redd for 17. mai i Bergen. Det gikk bra. Vi var redd festing i Oslo forrige helg. Det gikk bra. Men vi må ta forbehold.

Prioriterer de yngste

Det er de unge som sprer mest smitte.

Men nå er de fleste risikopasienter vaksinert. Snart er det bare den siste, men store gruppen – friske mellom 18–44 år – som gjenstår.

Her vil personer mellom 18–24 år tas først. Deretter 18–44-åringer, og så 25–39-åringer sist. I Oslo begynner vaksineringen av disse 14. juni.

– Det er viktig å begynne å vaksinere de yngste nå, sier Solberg.

Frykter større utbrudd

I 9 av 10 norske kommuner er det liten eller ingen smitte de siste ukene, ifølge VGs tall. Bare 21 kommuner har økende trend. Det er imidlertid én ting Solberg frykter:

– Lokale utbrudd som blir så store at vi ikke får kontroll på dem. Vi tåler litt mer smitte og flere utbrudd, men vi må være gode på å slå dem ned, sier hun.

– Kommunene har raskt slått ned utbruddene. Det fortjener de ros for, legger hun til.

I Oslo har gjenåpningen av byen sammenfalt med en periode med fantastisk sommervær.

Russen står for de fleste lokale utbruddene rundt om. I Oslo er 1300 i karantene etter et utbrudd på Oslo vest. Det er bekreftet over 170 smittede.

– Så lenge vi er gode på TISK, er vi ikke bekymret for disse utbruddene blant ungdom.

TISK står for testing, isolasjon, smittesporing og karantene.

– Russen står for en stor andel av utbruddene. Burde dere latt russen få feste slik de har gjort?

– Mange av stedene med russeutbrudd hadde lave smittetall fra før. Da er det unaturlig å legge for store begrensninger. Noen steder har det vært store begrensninger som ikke er blitt fulgt godt nok.

– Men vi tåler mer smitte nå enn da vi hadde færre vaksinerte, legger hun til.

Frykter mutasjoner

Trondheim er blant de hardest rammede kommunene for tiden. Mens resten av Norge begynte på trinn to, måtte store deler av byen stenges ned.

Der er det trolig den indiske delta-varianten som sprer seg. Ordfører Rita Ottervik (Ap) frykter å spre varianten til resten av landet.

Også Solberg frykter mutasjoner.

– Den indiske varianten viser at det er viktig å ha kontroll på importsmitten, sier hun.

Regjeringen har et strengt karanteneregime ved innreise. Selv vaksinerte måtte inntil denne uken på karantenehotell. Det kravet ble opphevet torsdag. Så lenge vaksinen er satt i Norge.

Det forklarer regjeringen med frykt for falske vaksinebevis.

– Vi har i mange sammenhenger erfart at det kan være mange falske papirer rundt om i denne pandemien. Papirene må kunne dokumenteres. Det blir lettere å ta større risiko når flere er vaksinert.

– Jeg fikk kjempemye kritikk for den tillitsbaserte ordningen vi hadde i begynnelsen. Da fikk vi importsmitte. Det må folk huske nå. Gjenåpningen kan stoppes opp av for mye importsmitte.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Erna Solberg
 4. Folkehelseinstituttet