Norge

Hund overlevde i hulrom i raset – fortsatt håp om at savnede kan være i live

Redningsarbeidet fortsetter for fullt i Gjerdrum og vil nå pågå døgnet rundt. Hjelpemannskapene finner stadig hulrom i skredet. De mener det fortsatt er håp om å finne overlevende.

Redningsmannskaper har den siste tiden jobbet både natt og dag med å lete etter overlevende i restene av bygninger som ble tatt av raset. Her undersøkes det restene av en av flermannsboligene. Foto: Monica Strømdahl

  • Wasim Riaz
  • Marianne Stensland
    Journalist
  • Robert Gjerde
    Journalist

En hund ble mandag kveld reddet ut av skredmassene i Gjerdrum kommune. Hunden lever og er ivaretatt av en veterinær.

Den ble funnet i et hulrom i vrakrestene av et hus. Det opplyser innsatsleder i politiet, Ivar Myrbø, på en pressekonferanse klokken 21.

Hunden hoppet frem fra et hulrom.

– Dette er en gladsak. Den gir oss motivasjon til å jobbe videre, men jeg vil ikke kommentere om det gir oss mer håp om å finne mennesker i live. Men vi fortsetter.

Hallvard Stave, leder for medisinsk personell under søket i Gjerdrum, sier imidlertid at man ikke kan sammenligne direkte overlevelsesmuligheten mellom dyr og mennesker.

– For at mennesker skal overleve under slike forhold må en rekke forutsetninger være tilstede. Det må være et stort nok hulrom og det må ikke være for kaldt. Det må være et isolerende materiale rundt hulrommet. Og man må ha drikke tilgjengelig, sier han.

Myrbø sier søket som pågår er svært krevende, men at man nå arbeider 24 timer i døgnet.

– Det er tøffe forhold, men det går greit. Søket vil derfor fortsette resten av kvelden og ut over natten.

Nå skal restene av en seksmannsbolig flyttes for hånd. Deretter fortsetter søket med full styrke gjennom kvelden og natten.

Hundene gjør markeringer i skredgropen

Området skannes kontinuerlig med droner, helikopter og varmesøkende kameraer.

Til nå er seks av de sju som er funnet omkommet i leirskredet på Ask i Gjerdrum, identifisert. I alt ti personer var savnet etter leirskredet som gikk natt til onsdag 30. desember.

Myrbø sier at det fortsatt arbeides i den såkalte skredgropen.

– Det bygges veier i dette området, og så slippes hunder ut som så gjør markeringer. Så letes det der hundene har gjort markeringer, sier Myrbø.

Han sier hundene i dag har gjort flere markeringer i området, men at det ikke er gjort funn av personer, bare gjenstander.

NVE bistår døgnet rundt

NVE bistår fremdeles døgnet rundt i redningsarbeidet.

Ifølge regionsjef Toril Hofshagen spiller ikke været noen større rolle når det gjelder stabilitet i skredkant eller skredgrop. Kantene fortsetter å skalle av, og det siste døgnet har det vært to mindre skred i området. Det største var rundt 50 meter bredt.

Dette bildet ble tatt fra drone søndag. I midten av bildet ses området der det nå gjennomføres søk etter personer. Foto: Hans O. Torgersen

Det planlegges også for det langsiktige arbeidet i området, det vil si hvordan boligområdene kan bygges opp igjen og brukes på en sikker måte.

– Det er krevende og faglig utfordrende, sier Hofshagen.

Ingeniørsoldater fra Forsvaret, som er spesialtrente på å lete etter mennesker, er også på plass i Gjerdrum. De skal blant annet analysere dronebilder fra rasstedet. Det er personell som har spesialkompetanse til å tyde bildene som er tatt fra luften.

– Vi har stor medfølelse med de pårørende. Vi håper de som fremdeles er savnet, blir funnet, sier ordfører Anders Østensen (Ap).

Etter planen skulle Gjerdrum ungdomsskole ta imot elevene tirsdag. Etter melding om rødt nivå på skolene, annonsert av regjeringen søndag kveld, er skolestarten utsatt til torsdag.

Skolene ligger på et trygt område og skulle etter planen ha vanlig undervisning etter ferien, men nå blir det mer hjemmeskole i perioder.

Les også

Fem av beboerne i boligkomplekset deres er savnet

Avløpsvann rett i naturen

Også vannforsyningen til kommunen ble rammet av skredet. Det fordi en hovedveiledning gikk i området der raset gikk. Nå har Gjerdrum lagt midlertidige vannledninger på jordene.

Nå er det cirka 250 innbyggere i kommunen som ikke har vann. Kommunen jobber for at de siste innbyggerne skal få tilbake vannet i løpet av mandagen.

Oversikt over rasområdet sett fra sør:

Når det gjelder avløpet, så renner alt avløpsvann i vassdrag og terreng. Kommunen jobber også med å finne en løsning for det, men det vil ta noen dager før den er på plass. Kommunen har som mål at de har en løsning innen syv-ni dager.

– Kommunen har pumpebiler tilgjengelig til å ta opp vannet for å hindre at vannet samler seg på utsatte områder. Det kunne Ken Wiik, virksomhetsleder i Gjerdrum kommune, fortelle.

Wiik legger ikke skjul på at det er leit, men sier at de ikke har en annen løsning for det.

Til høyre i dette bildet kan man se hvordan kommunale rørsystemer er revet i stykker av raset. Foto: Hans O. Torgersen

Redningsaksjonen vil fortsette frem til politimesteren i Øst politidistrikt beslutter noe annet. Det betyr at det fortsatt bedrives livreddende innsats.

Les også

Datteren og mannen kom seg unna. Nå er Irene Ruud Gundersen bekreftet omkommet.

Det er i hulrommene og bygningsmasse redningsmannskapene har håp om å finne overlevende. Fire USAR-team (Urban Search and Rescue) jobber der hundene har markert. De får også bistand fra Forsvaret og politiet.

Politiet jobber også for å hente etterretnings- og etterforskningsopplysninger for å finne aktuelle nye søksområder.

Les mer om

  1. Skredkatastrofen i Gjerdrum
  2. Gjerdrum
  3. Pressekonferanse