Norge

Drapsmannen kontaktet flere prostituerte dagen før drapet

Da drapstiltalte (26) ble spurt om han var villig til å forklare seg for retten, svarte han: - Jeg tror jeg står over.

Dette er de siste bildene av Galina Sandeva. De ble tatt av et overvåkingskamera bare noen få timer før hun ble drept.
 • Frode Sætran

16. desember 2015 ble den bulgarske prostituerte kvinnen Galina Sandeva drept med minst 30 knivstikk i bilen sin på Tomtekaia i Oslo. En 26 år gammel mann fra Hamar har erkjent drapet, men nekter straffskyld.

Moren og broren til avdøde Galina Sandeva festet blikket i den 26 år gamle mannen da han kom inn i rettssalen i Oslo tingrett tirsdag morgen.

26-åringen er blond og helt kortklipt der han satte seg ned ved siden av sine forsvarere. Han satt med bøyd nakke, men virket rolig og fattet da statsadvokat Cecilie Schløsser Møller begynte på sitt innnledningsforedrag.

 • Les også: I dag begynner rettssaken

Funnet død i bilen

Politiet ble ringt opp av en mann 17. desember 2015 klokken 17.19. Mannen fortalte at han han befant seg på Tomtekaia, der han hadde funnet Galina Sandeva.

Hun var ille tilredt etter minst 30 knivstikk og lå mellom setene i sin Ford Fiesta.

Galina Sandeva var prostituert i Oslo. Hun kom fra Bulgaria.

– Selvforsvar

26-åringen ble pågrepet 19 dager etterpå, 4. januar 2016, og erkjente drapet umiddelbart. Han sa han hadde drept henne i selvforsvar. Avdøde skal ha krevd mer penger enn de hadde avtalt, og angrepet ham, sier Møller.

Moren til Galina Sandeva sitter rolig gjennom mesteparten av innledningsforedraget og ser bort på 26-åringen, som sitter krumbøyd på motsatt side av salen.

Forsøkte å komme unna

26-åringen har forklart at han stakk fire-fem ganger i nødverge. Ifølge hans egen forklaring oppfattet han at hun grep etter bildøren for å komme seg ut, men at hun allerede var død da hun falt ut. 26-åringen har sagt at han trakk henne inn i bilen igjen før han forlot åstedet.

Han skal så ha snudd og gått tilbake til bilen for å hente kniven som han hadde lagt igjen på åstedet. Han mener det må være noen andre som har knivstukket henne i mellomtiden, i og med at hun var påført så mange knivstikk.

En påkjenning for moren

Da Møller leste opp tiltaltes forklaring om knivstikkene, begynte Galina Sandevas mor å gråte stille mens hun skjulte ansiktet med hendene. Tiltalte nekter for at han har stukket henne så mange ganger, han mener det ikke var mulig å stikke så mange ganger.

Åstedsundersøkelser tyder på at de fleste knivstikkene ble tildelt utenfor bilen, ikke inni, slik tiltalte hevder.

– Trodde han ble varulv

I avhørene etterpå har han sagt at han var redd for at han hadde blitt en varulv.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller i Oslo tingrett like før rettssaken åpnet tirsdag morgen.

– Det blir et sentralt tema om tiltalte var tilregnelig på drapstidspunktet, sa Møller.

Det er foretatt fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse av tiltalte. De har funnet at han ikke var psykotisk, hverken da drapet ble utført eller under undersøkelsen de gjorde. De mener at han kan ha hatt en psykose utløst av rus på tidspunktet, men ikke utilregnelig i rettspsykiatrisk forståelse.

Psykologspesialist Bjørn Solbakken (t.v.) og spesialist i psykiatri, Helge Haugerud har konkludert med at tiltalte er strafferettslig tilregnelig og ikke var psykotisk på drapstidspunktet.

Selvforskyldt rus påvirker ikke skyldspørsmålet.

– Retten må ta stilling til om drapet var planlagt. Det har stor betydning for straffeutmålingen, sier Møller.

TV-spill

Advokat Joar Berg Henjum svarer med at det kan være grunn til å vurdere om tiltaltes TV-spilling kan ha påvirket ham til å drepe Galina Sandeva.

– Det blir et spørsmål om tiltaltes situasjon og mentale tilstand på gjerningstidspunktet, sa Henjum.

Vil ikke forklare seg

Da tilalte ble spurt om han ønsket å forklare seg for retten, svarte han:

– Jeg tror jeg står over.

Etter en pause var han likevel klar for å svare på spørsmål.

– Jeg var ferdig på jobb. Møtte henne i Skippergata. Avtalte 500 kroner. Kjørte ned til Bispekaia.

– Hun ville ha mer penger, det ville ikke jeg være med på. Hun begynte å skrike, jeg forsøkte å komme meg ut. Husker jeg hadde en kniv i en bag mellom beina.

Kontaktet flere prostituerte

Senere kommer det frem under avhør, at han mest sannsynlig hadde kniven i lommen da han gikk fra jobb den dagen drapet skjedde.

Teledata viser også at 26-åringen hadde tatt kontakt med fem prostituerte kvelden før drapet.

– Det var bare for å sjekke, egentlig, forklarte 26-åringen i politiavhør etterpå.

– Oppfattet henne som død

– Jeg stakk fire-fem ganger. Hun åpnet døren og falt ut, jeg oppfattet henne som død.

Møller vil vite mer om det som skjedde.

– Det vil jeg ikke forklare meg mer om. Hun detter ut av bilen, da oppfatter jeg henne som død.

Galina Sandeva ble funnet død i bilen sin, drept med minst 30 knivstikk.. Hun ble 28 år gammel.

– Jeg hadde panikk

Han gikk ut og løftet henne inn i bilen igjen og lukket dørene. Etterpå gikk han til broen ved Operaen, men så snudde han for å hente kniven og mobilen hennes. Mobilen kastet han i en kum. Kniven tok han med hjem og la i en skuff.

– Jeg hadde panikk.

Dusjet og så på TV

– Jeg gikk tilbake etterpå for å hente et teppe som lå igjen, som det var mye blod på.

Teppet kastet han i en søppeldunk. Så gikk han hjem og dusjet og la klærne sine, tilsølt av blod, i vaskemaskinen. Han satte seg ned for å se på TV mens han angret på det han hadde gjort. Men han mente han hadde forsvart seg.

Reiste hjem til jul

Han svarte også litt på det som skjedde i dagene etterpå.

– Jeg turte ikke si det til noen. Tror jeg var på jobb en gang til før jeg reiste til Hamar, det var jo rett før jul.

Politiforklaringene

I og med at 26-åringen ikke ønsker å forklare seg, måtte Møller lese opp fra avhørene politiet tok av ham etter pågripelsen. Han har forklart at hun krevde 1000–1500 kroner. Han har forklart at han trodde hun kanskje var en del av et kriminelt miljø og at han ble redd og forsøkte å komme ut, men at døren var låst.

«Jeg kommer meg ikke ut. Det som skjer, skjer veldig fort, noen få sekunder. Jeg ville ikke ta livet av henne.»

«Hun fløy på meg, rett og slett.»

«Jeg kom meg ingen steder. Kniven lå løst i bagen. Det går veldig fort.»

Han skal ha forklart at han kjøpte kniven på Jernia et par timer før drapet. Han hadde tenkt å ta den med hjem og pakke den inn for å gi den til faren sin til jul.

Mens statsadvokaten bruker det aller meste av dagen til å lese opp 26-åringens forklaringer, skjer det at han begynner å smile. Drapsofferets mor, som sitter tvers over ham i salen, ser rett på ham og legger utvilsomt merke til det som skjer hos den tiltalte mannen. Både hun og drapsofferets bror sitter med hodetelefoner hvor de hører tolken oversette direkte det som blir sagt.

Redd for å bli en ulv

26-åringen har forklart at han var redd for å bli en ulv etter at han hadde drept Sandeva. Et års tid før drapet hadde han hørt to på jobben si at det hadde skjedd dem etter et drap de hadde begått.

– Hadde de drept noen, spurte avhøreren.

26-åringen svarer at han ikke vet. Han ba om å få snakke med politilegen fordi han hadde en oppfatning av at politilegen visste noe, og kunne fortelle ham hvor lang tid det ville ta før 26-åringen ble en ulv.

I avhør: Kroppen endrer seg

I avhør sier tiltalte at han først hadde trodd det med varulv bare var tull, men nå kjenner han at det knekker i beina og at det gjør litt vondt i kroppen. Han forklarer at han ikke vet hva som skjer, men at håper han ikke er i ferd med å bli en ulv.

Kroppen har endret seg, forklarte han.. Han hadde kjent at han ble sterkere og raskere. Etter drapet begynte han å tro at det faktisk kunne skje. Han mener han utviklet bedre syn, bedre hørsel og beholdt muskelmassen til tross for at han bare holdt seg i ro i cellen.

Advarte politiet

Under avhøret ba 26-åringen om å få tilføyd at politiet hadde klippet håret hans så det så ut som en måne. Han mente det ville føre til at han ville utvikle seg til en ulv. Han sa at det kunne bli farlig om det skjedde under et avhør.

 1. Les også

  Galina-drapet: Må lete gjennom titusener av mobiltelefoner

 2. Les også

  - Fikk nødanrop fra Sandevas telefon

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5