Norge

Nordmenn gidder ikke kjøpe uvaskede poteter

Uvaskede poteter holder lenger, men selger dårligere. Folk orker ikke bryderiet med å vaske potetene selv, tror butikksjef.

Småpoteter er blitt mer populære, men de skal helst være vasket når de ligger i butikken.
  • NTB

De siste tre årene er salget av norske småpoteter blitt tredoblet, ifølge Gartnerhallen. Det fikk potetbonde Svein Tore Tandberg til å ville satse på de små, som gir en mye høyere kilopris, skriver Nationen.

Har solgt 500 kilo av 18 tonn

Tandberg satset på en nisje i nisjen og gikk for uvaskede delikatessepoteter, men det har så langt ikke vært vellykket. Selv om potetene hans holder lenger, så vil ikke forbrukerne ha dem. Så langt har han bare solgt 500 kilo av totalt 18 tonn.

– Vi er blitt finslige, ingen ønsker bryderiet med å vaske poteter, sier butikksjef Berit Egstad, som selger Tandbergs poteter. Hun tror han hadde fått bedre avsetning for ferdigvaskede poteter.

– Ønsker å gjøre så lite som mulig

Det synet deler kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i bransjeorganisasjonen Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Norske forbrukere vil ha potetene vasket og klare til bruk. De ønsker å gjøre så lite som mulig med dem før de skal spises, sier Byermoen. Hun sier små poteter med tynt skall, som kan spises, er attraktivt. Men da må de altså være vasket. Omsetningen av uvasket potet har sunket med 26 prosent siden 2013, viser tall fra Gartnerhallen og Bama.

  • Fikk du med deg denne? Ferdigmaten fra Fjordland redder Tine, de eldre - og deres barn

Les mer om

  1. Landbruk
  2. Mat og drikke