Norge

– Folkehelsa har ikke valgt den beste HPV-vaksinen

Flere eksperter mener at Folkehelseinstituttet ikke har valgt den vaksinen som gir best beskyttelse mot livmorhalskreft.

Fra 1. november i fjor fikk kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksinering. Nå mener eksperter at vaksinen som ble valgt ikke er den som gir best beskyttelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB

I fjor ble over 500.000 kvinner vaksinert mot livmorhalskreft i Norge. Kvinner født i 1991 og senere får tilbud om gratis vaksine for å beskytte seg mot livmorhalskreft. men vaksinen som Folkehelseinstituttet har valgt ut er ikke den beste på markedet, ifølge eksperter NRK har snakket med.

– Det er en forskjell på 70 prosent beskyttelse og 90 prosent beskyttelse, sier professor emeritus Ole-Erik Iversen, som er overlege ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Han er ansvarlig for utprøving av HPV-vaksinen i Norge og har forsket på denne type vaksine i 15 år.

Beskytter ikke mot kjønnsvorter

Iversen får støtte fra leder i Gynkreftforeningen, Jeanette Hoel. Hun mener det burde vært vektlagt at den vaksinen som ikke ble valgt også beskytter mot kjønnssykdommen kjønnsvorter.

Les også: HPV-vaksinen har vist seg bedre og tryggere enn selv de mest optimistiske våget håpe på

– Det er klart at kjønnsvorter ikke er relatert til kreft, men vi mener dette vil motivere flere til å ta vaksinen, sier hun.

Fagansvarlig Ingeborg Aaberge i Folkehelseinstituttet sier at bekjempelse av kjønnsvorter ikke lå inne i mandatet for valg av HPV-vaksine, og peker på at vaksinen som er valgt, i tillegg til å gi god beskyttelse mot livmorhalskreft, også gir god kryssbeskyttelse, altså beskytter mot andre typer av kreft.

Professor Iversen oppfordrer uansett alle kvinner til å ta den vaksinen som myndighetene tilbyr.

 1. Les også

  Helsemyndighetene sender sms for å få unge kvinner til å ta vaksine

 2. Les også

  Klamydia florerer og voldtektstallene stiger. Nå skal Oslo-elever få bedre seksualundervisning.

Les mer om

 1. Kreft
 2. Livmorhalskreft
 3. HPV-virus
 4. Vaksine

Relevante artikler

 1. NORGE

  Vaksinen ga færre kjønnsvorter blant unge. Men danskene er bedre beskyttet.

 2. NORGE

  9 av 10 jenter vaksinere seg mot HPV

 3. NORGE

  Studie: Norge henger etter på HPV-beskyttelse

 4. NORGE

  137.000 unge kvinner har tatt denne vaksinen

 5. NORGE

  Tilbyr gutter i 12-årsalderen vaksine som kan forebygge kreft

 6. NORGE

  Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine