Norge

– Folkehelsa har ikke valgt den beste HPV-vaksinen

Fra 1. november i fjor fikk kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksinering. Nå mener eksperter at vaksinen som ble valgt ikke er den som gir best beskyttelse.

Flere eksperter mener at Folkehelseinstituttet ikke har valgt den vaksinen som gir best beskyttelse mot livmorhalskreft.

  • NTB

I fjor ble over 500.000 kvinner vaksinert mot livmorhalskreft i Norge. Kvinner født i 1991 og senere får tilbud om gratis vaksine for å beskytte seg mot livmorhalskreft. men vaksinen som Folkehelseinstituttet har valgt ut er ikke den beste på markedet, ifølge eksperter NRK har snakket med.

– Det er en forskjell på 70 prosent beskyttelse og 90 prosent beskyttelse, sier professor emeritus Ole-Erik Iversen, som er overlege ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Han er ansvarlig for utprøving av HPV-vaksinen i Norge og har forsket på denne type vaksine i 15 år.

Beskytter ikke mot kjønnsvorter

Iversen får støtte fra leder i Gynkreftforeningen, Jeanette Hoel. Hun mener det burde vært vektlagt at den vaksinen som ikke ble valgt også beskytter mot kjønnssykdommen kjønnsvorter.

Les også: HPV-vaksinen har vist seg bedre og tryggere enn selv de mest optimistiske våget håpe på

– Det er klart at kjønnsvorter ikke er relatert til kreft, men vi mener dette vil motivere flere til å ta vaksinen, sier hun.

Fagansvarlig Ingeborg Aaberge i Folkehelseinstituttet sier at bekjempelse av kjønnsvorter ikke lå inne i mandatet for valg av HPV-vaksine, og peker på at vaksinen som er valgt, i tillegg til å gi god beskyttelse mot livmorhalskreft, også gir god kryssbeskyttelse, altså beskytter mot andre typer av kreft.

Professor Iversen oppfordrer uansett alle kvinner til å ta den vaksinen som myndighetene tilbyr.

Les også

  1. Helsemyndighetene sender sms for å få unge kvinner til å ta vaksine

  2. Klamydia florerer og voldtektstallene stiger. Nå skal Oslo-elever få bedre seksualundervisning.

Les mer om

  1. Kreft
  2. Livmorhalskreft
  3. HPV-virus
  4. Vaksine