Norge

EU advarer mot dårlig stekt svinekjøtt

EUs mattrygghetsorgan EFSA ber medlemslandene bli flinkere til å advare folk mot farene ved å spise understekt og rått svinekjøtt. 

EFSA mener hovedårsaken til hepatitt E-utbrudd i Europa er understekt og dårlig svinekjøtt. De siste ti årene er det rapportert om mer enn 21.000 hepatitt E-infeksjoner hos mennesker i Europa. Det er en tidobling sammenlignet med forrige tiårsperiode.

De fremste bærerne av hepatitt E er griser i matproduksjon, opplyser EFSA. Villsvin kan også bære viruset. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør rundt 57.000 mennesker årlig av hepatitt E. Det er rundt 20 millioner som blir smittet.

EFSA ber derfor medlemslandene om å øke kunnskapen om helserisikoene ved å spise rått og undertilberedt svinekjøtt og anbefaler forbrukerne å gjennomsteke kjøttet ordentlig. Medlemslandene bør også jobbe med metoder for å oppdage hepatitt E i matprodukter, mener de.

Relevante artikler

  1. A-MAGASINET

    Tartar - tør du prøve?

  2. VERDEN

    I Asia er smitten ute av kontroll. Nå bygger danskene et 70 kilometer langt villsvingjerde mot Tyskland.

  3. VITEN

    En stille virusepidemi som har krevd millioner av liv

  4. NORGE

    Salget av svinekjøtt økte i sommer

  5. VERDEN

    Nobelpris i medisin hedrer virusforskning

  6. NORGE

    Hepatitt C-pasienter må vente på behandling: Medisiner som koster 540.000 i Norge koster 7500 i Skottland