Mener familien lider

Politimannen som tok halsgrep på Eugene Obiora, sier familien hans lider etter uthenging på internett og plakater.

Det har vært voldsomme reaksjoner etter Obiora-dødsfallet.

Han avviser at han er uegnet til å jobbe som politimann, skriver Adresseavisen.

I et større intervju med avisen forteller han at det har vært en stor belastning å bli hengt ut som drapsmann på internett, plakater og i en låt fra gruppa Samvirkelaget.

— Det å bli uthengt som drapsmann både på nett og i plakats form, er forferdelig vondt, både for meg og familien min, sier politimannen.

Han har lagt restriksjoner på barnas internettbruk på grunn av sidene.

På plakater hengt opp i flere byer er han identifisert med navn og bilde under teksten "Stopp politimannen NN før han dreper igjen".

Gapestokk

— Jeg føler at jeg er satt i gapestokk. Hvis jeg hadde gjort noe galt, så hadde jeg akseptert det. Det jeg synes er sårt, er at folk er så bastante og uttaler seg uten at de har greie på saken. Du har blant annet flere politikere som går knallhardt ut uten å kjenne til hva de egentlig snakker om, sier han til Adresseavisen.

Under pågripelsen av Obiora tok han et halsgrep på mannen. Politimannen sier grepet ble tatt for å få Obiora ned på bakken, ikke for å hindre ham i å puste.

Spesialenheten har kommet til at halsgrepet ikke var straffbart. Riksadvokaten har bedt om mer etterforskning, blant annet vil Riksadvokaten at halsgrepet granskes ytterligere.

Politimannen er den samme som ble tiltalt og frikjent i den såkalte Baidoo-saken. Da var han tiltalt for utilbørlig opptreden mot et mørkhudet vaskehjelp og for ha kalt henne "svarte faen".

- Sammentreff

På spørsmål fra Adresseavisen om hvordan han forklarer at han har vært involvert i begge disse sakene, svarer han følgende:

— Forklaringen på det er uheldige omstendigheter. Når du jobber i operativ tjeneste, må du påregne å komme opp i noen slike situasjoner. De aller fleste på ordensavdelingen er innimellom innom slike situasjoner. Noen får mer medieoppmerksomhet enn andre. Jeg har vært uheldig to ganger nå, og håper at jeg ikke blir det flere ganger. Dette er et sammentreff av uheldige omstendigheter, rett og slett, sier politimannen.

— Kan det være grunn til å sette spørsmålstegn ved din evne til å takle vanskelige situasjoner?

— Forholder man seg til det som har kommet fram i media, så er det absolutt grunn til å sette spørsmålstegn, men hvis du går inn i saksdokumentene i Obiora-saken, og hvis du overvar rettssaken i Baidoo-saken, så mener jeg at det ikke skal være grunnlag for å sette spørsmålstegn, sier han.

— Er du rasist?

— Nei.

Politimannen sier at målet hans er å komme tilbake til jobben i hundetjenenesten. Nå jobber han på operasjonssentralen ved Sør-Trøndelag politidistrikt. Han venter på Riksadvokatens vurdering av påtalespørsmålet.

Eugene Obiora døde under en pågripelse i Trondheim 7. september i fjor. Fire polititjenestemenn var involvert i pågripelsen ved Sentrum servicekontor på Nedre Elvehavn i Trondheim.