Direktestudio: Ti år siden 22.juli-terroren
- Margrete Sveinsdatter RydjordDELBrundtland: – Jeg tenker på 22. juli hver dag
Gro Harlem Brundtland deltok også på markeringen i Oslo Spektrum.
– Jeg tenker på 22. Juli hver dag, sa Brundtland.
Hun var selv på Utøya 22. Juli 2011, men forlot øya en time før angrepet.
Det er noen Brundtland tenker særlig mye på, sa hun.
– For meg er det ungdommene. Familiene til de ungdommene. Det er de jeg tenker på. Og som jeg tenker på hver dag.
Brundtland avsluttet med å si at hun har tro på ungdommen:
– Og det gjør at man kan ha håp om fremtiden, så lenge vi alle støtter opp om det de unge menneskene nå stiller krav om.
Foto: Fredrik Hagen / NTB - Margrete Sveinsdatter RydjordDELAuf-leder mener Norge trenger et nytt løfte
Auf-leder Astrid Willa Eide Hoem var blant talerne på kveldens tiårsmarkering i Oslo Spektrum.
– Vi kan ikke gi de som er borte livene tilbake. Men vi kan love å aldri være stille igjen, sa Hoem.
Hun beskrev tiden etter terrorangrepene:
– Vi drømte om et Norge uten rasisme, uten hat. Sånn ble det ikke. Men sånn kan det fortsatt bli. Terroristen definerer ikke hvem vi er. Det gjør vi.
Auf-lederen sa videre i talen sin at Norge trenger et nytt løfte.
– Etter 22. Juli så lovet vi hverandre at vi aldri skulle glemme. Men skal vi holde det løftet, så kan vi aldri være stille igjen. Derfor må vårt nye løfte være å aldri glemme, men også aldri tie, sa Hoem.
Foto: Fredrik Hagen / NTB - Margrete Sveinsdatter RydjordDELVi må erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort på langt nær nok
– Fra nord til sør lever foreldre som for alltid vil ha et tenåringsbarn i hjertet. Det sa kong Harald i sin tale ved 10-årsmarkeringen i Oslo Spektrum i kveld. Kongen snakket varmt om de overlevende etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.
– De viser oss at lyset er sterkere enn mørket, sa han.
Samtidig må vi erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort på langt nær nok for å se, for å hjelpe, for å bære byrden sammen og for å motarbeide de mørke kreftene, sa kongen videre. Han understreket at han er lei seg for dette.
Avslutningsvis sa kongen at han vet at tiden ikke leger alle sår.
– Jeg tenker med sorg på alle som ble drept, og føler med alle som ble skadet. Samtidig har vi grunn til å være takknemlige for de mange som arbeider for å skape et godt samfunn for alle. På 10-årsmarkeringen for en av de mørkeste dagene i vår historie blir vi fylt av håp gjennom alle som lyser, avsluttet kongen.
Foto: Fredrik Hagen/ NTB - Marianne StenslandDELKlokken 19 stoppet Oslo opp til minne om terrorofrene. Flere hadde møtt opp utenfor Oslo rådhus. Foto: Jacob Semb Aasmundsen
- Marianne StenslandDELOslo stoppet opp
Rådhusklokkene i Oslo slo klokken 19 i kveld 77 slag til minne om ofrene for terroren 22. juli 2011.
Etter de 77 slagene spilte rådhusklokkene Nordahl Griegs "Til ungdommen".
Samtidig stoppet kollektivtrafikken i hovedstaden.
- Ronja Sagstuen LarsenDELFlere la ned blomster ved 22. juli-minnesmerket utenfor Oslo domkirke i dag. Foto: Ronja Sagstuen Larsen
- Ronja Sagstuen LarsenDELSøstrene Sabina Kuran (35) og Nertila Kuran (32) besøker regjeringskvartalet og legger ned røde roser. - Det er veldig viktig å huske ofrene alle dager, men spesielt i dag. De jobbet for en bedre verden. Foto: Ronja Sagstuen Larsen
- NTBDELBergen holder minnekonsert på hemmelig sted
Bergen kommune og politiet legger stramme rammer rundt torsdagens 22. juli-markeringer. Grunnen er trusselvurderinger av høyreekstreme.
Arrangementet er kun for inviterte og offentligheten for øvrig får ikke vite hvor konserten skal holdes. Den digitale streamingen sendes dessuten med forsinkelse slik at det er mulig å forhindre at den forstyrres.
– Vi må forholde oss til at det er høyreekstreme individer og krefter i dette landet som vil kunne ha interesse av å forstyrre markeringene, sier beredskapssjef Ivar Konrad Lunde til NRK.
Stabssjef i Vest politidistrikt, Gustav Landro, understreker at det ikke er kommet konkrete trusler mot noen av arrangementene i Bergen.
- NTB – Fredrik Moen Gabrielsen & Marius Helge LarsenDELStøre med oppfordring til høyresidenRaymond Johansen, Peggy Hessen, Thorbjørn Jagland, statsminister Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit under minnemarkeringen på Utøya, 10 år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB / POOL
Det politiske aspektet rundt 22. juli-terroren gikk igjen i nær samtlige taler under tiårsmarkeringen på Utøya, hvor både kronprinsen og overlevende talte.
Les saken her.
- NTBDELJonas Gahr Støre: – Politikere har et særlig ansvarJonas Gahr Støre taler under minnemarkeringen på Utøya, 10 år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Torstein Bøe / NTB
Politikere må ta ansvar for å gå ut mot ord og ytringer som kan nøre opp under hatet, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på Utøya.
– Vi må stå opp mot tankesettet som førte til terroren. Mot hele tankesett som gir mennesker ulik verdi. Vi må ikke snu oss bort og se den andre veien når hat og konspirasjonsteorier gjentas, sa Støre i talen sin under tiårsmarkeringen på Utøya torsdag.
Han understreket også at han mener at politikere må ta ansvar for at hatet ikke sprer seg.
– Politikere på venstresiden må nå ut til de som følger oss, slik vi gjorde da radikale ekstremister brukte politisk motivert vold for noen tiår siden. Politikere på høyresiden må nå heve stemmen og trekke klare grenser opp mot det høyreekstreme, og ikke lukke øynene, sa Støre.
- Ronja Sagstuen LarsenDELPriscilla Zijlstra fra Argentina: – Det er viktig at alle vet om dettePriscila Ziljstra kom til Norge fra Argentina for to år siden. Foto: Ronja Sagstuen Larsen
Priscila Zijlstra fra Argentina har besøkt både Domkirken og regjeringskvartalet torsdag.
Hun viser minnesmerket til sine argentinske instagramfølgere.
– Jeg visste ikke at dette hadde skjedd før jeg kom til Norge for to år siden. Det er viktig at alle vet om dette, for det påvirker oss alle sammen, sier hun.
- NTBDELKronprins Haakon: Vårt ansvar å jobbe mot disse krefteneKronprins Haakon holder tale under minnemarkeringen på Utøya, 10 år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Torstein Bøe / NTB
Kronprins Haakon sier i en tale på Utøya at ingen skal føle seg alene og motløse i kampen mot de høyreekstreme kreftene.
– Det er vårt personlige og kollektive ansvar å arbeide mot disse kreftene, hver dag. Landet vårt har smertelig erfart at det er nødvendig, sa kronprinsen under sin tale på minnemarkeringen på Utøya torsdag ettermiddag.
Kongeparet og kronprinsparet har i løpet av året møtt pårørende, overlevende, nødetatene og de som hjalp til under angrepet for ti år siden.
– Det har vært fint og lærerikt. Vi må tørre å snakke om det som skjedde, selv om det er ubehagelig, sa kronprinsen.
- NTBDELKronprinsparet har ankommet UtøyaKronprins Håkon og prinsesse Ingrid Alexandra under minnemarkeringen på Utøya, 10 år etter terrorangrepet 22. juli 2011. F.- Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har ankommet Utøya for en minnemarkering torsdag.
Også prinsesse Ingrid Alexandra er med sammen med blant andre Nato-sjef Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder Jonas Gahr Støre, tidligere statsminister Thorbjørn Jagland og tidligere AUF-leder Eskil Pedersen.
Det er ventet at kronprins Haakon skal holde tale under minnemarkeringen.
- Ole Alexander Saue / Siri Øverland EriksenDELIngeborg Særsted (14) legger ned roser utenfor Domkirken
Ingeborg Særsted (14) legger ned roser utenfor Domkirken. Hun var bare fire år da Oslo og Utøya ble rammet av terroren 22. juli 2011.
Ingeborg Særsted (14) legger ned roser utenfor Domkirken. Foto: Siri Øverland Eriksen - NTBDELGjenskaper terrordøgnet på Twitter
Twitter-kontoen @aldriglemme vil gjennom 22. juli legge ut Twitter-meldinger i sanntid, og på den måten gjenskape terrordøgnet for ti år siden.
– Det vil bidra til at man aldri glemmer 22. juli, gjennom at folk tar dette inn på en mye nærere måte enn man kan med tradisjonelle medier, sier Vegard Grøslie Wennesland, som har startet kontoen sammen med Torunn Kanutte Husvik og Marthe Scharning Lund.
Wennesland og Husvik overlevde massakren på Utøya, mens Lund jobbet i Oslo Arbeiderparti og kjente mange som var på sommerleiren.
- Henning Carr EkrollDELSlik preger tiårsdagen avisforsidene
At det er ti år siden terrorangrepene preger i dag norske aviser. Her kan du se en oversikt som viser hvordan papiravisene markerer dagen på førstesidene.
Foto: Skjermdump - NTBDELPolitiet: Ingen uønskede hendelser så langt
Det har så langt gått rolig for seg for Oslo politiet i anledning arrangementene som er arrangert for 22. juli-markeringen.
– Per nå har det gått etter planen, vi har ikke hatt noen uønskede hendelser, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli til NTB i 13-tiden.
Minnemarkeringen for 22. juli vil vare store deler av dagen, og Stokkli opplyser at politiet har tilstrekkelig med ressurser.
– Vi har nok patruljer, fram til nå har det vært en rolig dag.
- NTBDELOslo-biskopen: – Det er ikke sant at tiden leger alle sårPreses i bispemøtet Olav Fykse Tveit og biskop Kari Veiteberg under gudstjenesten i Oslo domkirke, 10 år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Torstein Bøe / NTB
«Sorg gjør ulike ting med oss, og det er ikke sant at tiden leger alle sår». Slik åpnet Oslo-biskopen sin tale i minnegudstjenesten for 22. juli.
– I dag er det ti år siden vi alle vet hvor vi var og hva de gjorde. En dato som har blitt et begrep for høyreekstrem terror og på målrettet ondskap, sa Kari Veiteberg.
Biskopen brukte også anledningen i Oslo domkirke til å takke dem som hever stemmen mot ondskapen rundt 22. juli og i samfunnet.
– Er det mulig å være upolitisk på denne minnedagen for 22. juli? For mange av oss er svaret nei, for noen av oss må heve stemmen. Takk til alle dere som gjør det, sa hun.
Hun uttalte også at det ikke er mulig å bli kvitt ondskap og hat.
– Men vi må ta avstand og snakke sant om ondskapen, uttalte hun.
- Ole Alexander SaueDELUSAs ambassade med 22. juli-hilsen
- NTBDELAUF-lederen: – Det er viktig å reflektere over de siste ti åreneLeder i AUF Astrid Hoem (t.h.) mener tiårsmarkeringen for 22. juli er en tid for å se fram på hva samfunnet kan gjøre for å hindre at slike angrep skjer igjen. Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) mener det er viktig å ta debatten om trusselen i samfunnet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Leder i AUF Astrid W.E. Hoem mener det er viktig å tenke over de siste ti årene.
– Det er også en tid for å se frem på hva samfunnet kan gjøre for å hindre at slike angrep skjer igjen, sier Hoem til NTB.
Partifelle og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre forteller at han synes talen til Hoem var dagens viktigste. Samtidig mener han det er viktig å ta debatten om trusselen som fortsatt eksisterer i samfunnet.
– Det er ikke mindre hat, vold og trusler, tvert imot, sier Støre til NTB, og legger til:
– Rapportene sier at faren for lignende terror er større nå enn det den var før. Det kan ikke bare Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politiet beskytte oss mot. Alle må ta det ansvaret i debatten vi har, sier han.
Torsdag er det ti år siden 77 mennesker ble drept i terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. Her følger vi minnemarkeringene gjennom dagen.
- I denne oversikten kan du lese om menneskene som ble drept.
- A-magasinet har samlet bilder og historier fra 22. juli 2011 i denne reportasjen.
- I denne tidslinjen går vi gjennom terrordøgnet slik det utspilte seg.
- Her kan du lese om hvordan dagen kommer til å prege Oslo.
- Her finner du alle sakene, debattinnleggene og kommentarene om 22.juli.