Norge

Knotete MSN på mobil

Microsoft og Telenor lanserte i dag Messenger Live på mobilen. Vi har testet tjenesten, og den er knotete.

  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

Les også:

Les også

  1. MSN Live på mobilen

  2. Messenger på mobil

  3. Godsaker til mobilen

  4. Mobiltelefon med MSN-knapp

Populært. Å "chatte" med venner og familie via PC-en er blitt en svært vanlig kommunikasjonsform. For mange er det mer naturlig enn å sende både SMS og det å ringe hverandre.

I de yngre aldersgruppene er det nesten bare Messenger som gjelder.

Den nye tjenesten som ble

er foreløpig gratis og det skal være lagt mye arbeid i at det skal være enkelt å komme i gang og bruke det.

Grunnen til at det foreløpig bare er tre Sony Ericsson— og én Nokia-telefon som støtter det nye systemet, skal nettopp være at Microsofts strenge krav for at brukeropplevelsen skal være ett hundre prosent kvalitetssjekket.

Derfor har man bare rukket å sjekke at disse fire telefonene fungerer knirkefritt med den nye mobile Messenger-programmet.

Vi har testet det – og det er slettes ikke problemfritt å komme i gang.

Grei nedlasting

Selve installasjonen av programmet gikk forholdsvis greit. Vi fulgte oppskriften og sendte en SMS med kodeordet "MSN" til 2244.

I retur fikk vi en WAP-push-melding med en WAP-link som vi måtte åpne i telefonens nettleser.

Der fant vi en link som det bare var å klikke på for å laste ned programmet.

Vi testet med en Sony Ericsson W810i med EDGE, og det tok noen sekunder å laste ned programmet.

Da dette var vel installert på telefonen, var det bare å åpne det nye programmet, noe vi fikk spørsmål om – om vi ville gjøre.

Programmet åpnet seg uten problemer og brukernavn og passord, de samme som man bruker i PC-versjonen av programmet ble tastet inn.

Viktig nettilkobling

Der startet også problemene. Java-porgrammet, som denne versjonen av MSN-messenger virkelig er, krever korrekte innstillinger for Internett-tilkobling.

Derfor må man inn i "innstillinger" og sjekke "Java-innstillinger", under "Kommunikasjon".

Her er det viktig at det er Telenors WAP– eller Internett-innstillinger du bruker.

Da dette vel var valgt – forsøkte vi å logge på igjen. Det gikk heller ikke. Etter å ha slette gamle innstillinger, bestilt nye uten resultat måtte hele telefonen resettes og alt gjøres på nytt.

Da virket det! Men pass på at du ikke er pålogget WAP-portalen der du lastet ned applikasjonen, når du prøver å logge på – da kjæsjer det også.

Mye frem — og tilbake

Brukergrensesnittet er omtrent som du kjenner det fra datamaskinen. Kontaktene dine dukker opp i sine respektive grupper, men det er naturlig nok ikke plass til alle i ett skjermbilde - om man har mange MSN-venner.

En samtale settes opp ved å klikke på ønsket kontakt — og så er det (nesten) bare å skravle i vei.

Under "valg" i programmet kan man gå tilbake til kontaktlisten og starte flere samtidige samtaler, men det blir ganske mye tasting og knot å gå frem og tilbake mellom samtaler. Man må hele tiden tilbake til kontaktlisten og klikke på vedkommende kontakt – for å få opp den pågående samtalen med vedkommende.

Kontaktene ligger i grupper som vi kjenner dem fra PC-programmet. Prisverdig nok er det en egen mappe for pågående samtaler.

Når noen forsøker å kontakte deg varsles det med en liten vibrasjon i telefonen, men det åpnes for eksempel intet nytt samtalevindu. Det kommer opp et skjermbilde med varsel om melding, men det tar langt tid – underlig nok lenger tid enn selve meldingen.

Å skrive meldinger er ingen lynkjapp affære. Ordlistefunksjonen T9 startes automatisk ved oppstart av nye samtaler. Da åpnes det nok et nytt vindu der man skal skrive inn teksten, trykke på OK, og så sende på "send" – langt i fra optimalt.

Dette slipper man om man kobler av T9, da kan man skrive rett inn i samtalevinduet. Men da mister man også den hurtigtastingsmuligheten dreven T9-bruk kan medføre. Dessuten starter altså alle nye samtaler med T9 påslått. Og ikke nok med det – når man går ut av en samtale – og kommer tilbake til den er T9 på igjen, selv om man slo den av i utgangspunktet.

Dette Messenger-programmet som man skal bruker på mobilen kunne absolutt vært mer elegant laget, men det holder om man bare chatte på bussen eller ute på byen.

Man vil nok kunne komme til å bli vant til å bruke dette, men det vil ta tid.