Norge

Rettsmedisiner: - Kristin ble kvalt til døde

Kristin Juel Johannessen ble kvalt til døde. Det var den klare konklusjon rettsmedisinerne på Rettsmedisinsk institutt kunne trekke etter obduksjonen av den 12 år gamle jenta.

Rettsmedisinerne fant skader på halsen på Kristin Juel Johannessen, og fastslo at dødsårsaken var kvelning etter kraftig grep.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
Les også

Politimann i Kristin-saken: – Det er det verste jeg har opplevd

Overlege Per Hoff-Olsen ved Folkehelseinstituttet, tidligere Rettsmedisinsk institutt, forklarte seg torsdag ettermiddag om undersøkelsene som ble gjort av den døde 12-åringen.

– Vi fant spor av vold mot halsen, både utvendig og i underhuden. Vi mener hun ble kvalt med hendene, sa rettsmedisineren om dødsårsaken.

  • Vil du oppdateres? Her er syv punkter som hjelper deg å forstå Kristin-saken.

Døde av kvelning

– Døden antas å skyldes kvelning, på grunn av vold mot halsen, kverking, heter det i rettsmedisinernes rapport. «Kverking» betyr kvelning med hendene, sa Hoff-Olsen.

Hvis det hadde blitt brukt tau eller andre gjenstander, ville det ha avsatt andre merker som rettsmedisinerne ikke fant.

Les også

Tiltalte i Kristin-saken nekter straffskyld

Døde etter noen minutter

Knappenålsstore merker av blødning funnet under øyenlokkene er et vanlig tegn på kvelning, sa rettsmedisineren.

– Hvor langvarig kan kvelningssekvensen ha vært, på bakgrunnen av de funn dere har gjort? ville statsadvokat Alf Martin Evensen vite.

– Jeg kan ikke svare eksakt på dette. De gangene det skjer, er det ingen som står med stoppeklokke. I internasjonal litteratur er det sagt at de punktblødningene som oppstår under øyenlokkene inntrer etter 15–30 sekunder. Døden inntrer som regel etter bevisstløshet og etter rundt fire minutter. Det har tatt noe tid, noen minutter, og det må ha vært kraftig vold mot halsen, sa Evensen.

Oppskåret badedrakt

Rettsmedisinerne fant også mange rifter på hender og føtter, merker som kan ha blitt avsatt hvis jenta ble flyttet eller dratt på. Rifter på hendene kunne også ha blitt avsatt hvis hun prøvde å gjøre motstand da hun ble kvalt.

Rettsmedisinerne undersøkte også om jenta hadde vært utsatt for seksuelle overgrep, på bakgrunn av at badedrakten hennes var skåret opp.

De elleve lekdommerne i juryen satt med alvorlig mine og så på det store lerretet som viste bilder av den døde 12 år gamle jenta, også nærbilder av ansiktet hennes.

Siden badedrakten var skåret opp, foretok Rettsmedisinsk institutt ekstra grundig undersøkelse for å se om Kristin var blitt seksuelt misbrukt.

Fant ikke spor etter seksuelle overgrep

– Vi tilkalte også overlege Erik Kreyberg Normann, barnelege som på denne tiden arbeidet mye med overgrep mot barn. Vi kunne ikke konkludere eller utelukke at det hadde vært seksuelle overgrep, sa Hoff-Olsen.

Tiltalen i saken går da også ut på drap, og ikke seksuelle overgrep.

Siden gjennombruddet i saken skyldes DNA-analyse av hudrester funnet under Kristins negler, ville statsadvokaten vite hvordan sikringen av neglene foregikk.

Tiltalte og hans forsvarer mener at dette materialet må ha blitt forurenset på noen måte, og at tiltaltes DNA derfor har kommet på neglene.

-Jeg klippet av neglene på begge hender, rett i en lynlåspose. Og begge posene, en for hver hånd, ble merket nøye. Posene ble dermed båret fra obduksjonssalen til et annet kontor, sa Hoff-Olsen.

Les også

  1. Nekter straffskyld for 17 år gammelt drap – nå starter rettssaken

Les mer om

  1. Johannessen
  2. Drap
  3. DNA
  4. Krim