I år må du betale for influensavaksinen selv

Noen små barn anbefales å ta influensavaksine i år. De kan sette vaksinen som en spray i nesen. Men hverken voksne eller barn får noe gratis.

I Bærum testet man ut massevaksinering med influensavaksine i 2020.

Barnevaksinen er godkjent til barn fra 2–17 år. Den kan brukes av de fleste med unntak av noen barn, som de med alvorlig astma eller aktivt pustebesvær.

Også mange voksne anbefales å ta influensavaksinen (se fakta). Men i år må alle betale den selv. Det er ikke satt av penger til det på statsbudsjettet.

Vaksinene koster 88 kroner, men hvor mye det koster å få satt selve sprøyten, har ingen fastpris.

Totalsummen kan derfor variere litt for pasientene etter hvor de får satt den.

– Dette kan nok ha en effekt på vaksinasjonsdekningen, frykter Kjersti Rydland.

Hun er leder for influensavaksinasjonsprogrammet i FHI.

Vet lite om viruset

Folkehelseinstituttet ved ennå lite om hvilke influensavirus som vil komme til høsten. Men de mener at vaksinene er blitt oppdatert så de passer bedre med virusene som sirkulerer for øyeblikket.

– Det ventes at vaksinen som tilbys denne høsten, er en langt bedre match enn forrige vinters vaksine, sier Kjersti Rydland.

Mange husker tilbake til fjorårets sesong. Da var erfaringen at influensavaksine så ut til å virke uvanlig dårlig.

Det ventes at influensa kommer tilbake også denne vinteren. FHI sier det beste er å vaksinere seg i perioden oktober til november. Det er likevel ingen grunn til å la være om man ikke har rukket det innen den tid.

Vaksinen er nyttig så lenge influensaen sirkulerer i befolkningen.

– Kan man ta vaksine mot influensa og covid samtidig?

– Det går fint å sette disse vaksinene samtidig. Dette ble gjort i store deler av verden i fjor, og det er ikke meldt om at det har gitt uheldige effekter, sier Rydland.

– Beskyttelsen er lav

Få nordmenn hadde influensa under pandemien.

– Befolkningens beskyttelse mot influensa er dermed lav, og det er svært viktig at risikogruppene husker på å få satt influensavaksinen i år, sier Rydland.

Selv om influensa er uskyldig for de fleste, kan det føre til alvorlig sykdom for pasienter i risikogruppene. Noen får lungebetennelse, hjerneslag eller forverring av mange kroniske grunnsykdommer.

Sykehusinnleggelse er nødvendig ved alvorlige komplikasjoner av influensa.

FHI anslår at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av sykdommen. Noen år kan så mange som 2000 personer dø på grunn av influensa. Influensavaksinen kan redde mange av disse.