- Dette har vi ventet på i fem år

Inger Lise Flemmen er glad for at det blir granskning.

Inger Lise Flemmen, mor til avdøde Daniel (2), håper Helsetilsynet også vil granske feilene som ble begått under operasjonen og som førte til at sønnen døde.

Fem år har gått siden Daniel Flemmen Ødegård (2) døde. Nå skal påstander om samordning og press på Molde sjukehus granskes.

— Dette har vi ventet på i fem år, sier Daniels mor, Inger Lise Flemmen.

Fakta må frem

Hun sier hun aldri har greid å ta innover seg at tilsynsmyndighetene, etter at politiet henla straffesaken, ikke fant grunn til å rette kritikk mot sykehus eller helsepersonell for feilene som ble begått under operasjonen.

— Vi får ikke Daniel tilbake, men det er veldig viktig for oss at fakta i saken kommer på plass. Jeg håper derfor Helsetilsynet går gjennom hele saken, slik de nå har åpnet for, sier hun.

Pusteslange i spiserøret

Direktør Jan Fredrik Andresen sa fredag formiddag at Statens Helsetilsyn etablerer tilsynssak mot Molde sjukehus, etter fredagens reportasje i A-magasinet. Der fortalte Aftenposten om Daniel (2) døde etter en mandeloperasjon på Molde sjukehus i 2009, etter at pusteslangen to ganger ble lagt i Daniels spiserør – ikke i luftrøret. Først på tredje forsøk ble pusteslangen lagt riktig. Men da hadde Daniel, ifølge den sakkyndige, vært helt eller delvis uten luft i mer enn 30 minutter.

I dokumentene i saken, som Aftenposten har tilgang til, fremkommer det også påstander om forsøk på samordning av forklaringer før sykehusansatte skal i politiavhør.

Fryktet etterforskningen

Det fremkommer også påstander om press og utskjelling av helsepersonell som ikke innordner seg. Flere på sykehuset fryktet utfallet av en politietterforskning.

Les også:

Les også

Daniel (2) døde etter en operasjon. Hva var det egentlig som skjedde?

Flere eksperter, som har gjennomgått sentrale dokumenter i saken for Aftenposten, har vært overrasket over at ikke Daniel-saken er blitt en tilsynssak. Pasientombud Knut Fredrik Thorne mener det erubegripelig at ikke Helsetilsynet tidligere har gått inn i denne saken.