Norge

Tyner sparepengene for å slanke kroppen

Ebeltoft Kurcenter har hjulpet hundrevis av nordmenn til et slankere liv. Men økonomisk hjelp får de ikke. Morten Nygaard har brukt 170.000 kroner på å kvitte seg med 75 kilo.

  • Forf>anders Martinsen (foto)
  • <forf>christian Altmann <

Livsviktig.Lån, hjelp fra foreldre og egne, oppsparte midler er en forutsetning for norske overvektige som reiser til den danske byen Ebeltoft for å lære å leve annerledes. Kosthold, mosjon, fellesskap og ny tro på seg selv står sentralt i kursopplegget. For Morten Nygaard (32) var ikke valget vanskelig da han sist januar bestemte seg for å forsøke kursenteret på østkysten av Jylland. — Jeg veide 291 kilo, allerede da jeg var 18 fikk jeg beskjed om at jeg kanskje ikke ville oppleve min egen 30-årsdag. Nå har jeg godt håp om å bli 40. Minst. Jeg har tatt av 75 kilo etter at jeg kom hit, jeg hadde aldri klart det på annen måte, forklarer han. Det er ingen slankekur kragerømannen deltar i, dem har han og de andre forsøkt mange av. I Ebeltoft er det livet som skal forandres. - Det mange overvektige gjør feil, er at de spiser en eller to ganger om dagen. Når de først spiser, er det store mengder. Her har vi seks måltider om dagen, det går i sunn mat, og innimellom måltidene er det mosjon. De første 16 ukene her mistet jeg 40 kilo. Det var fantastisk, motivasjonen var på topp, forteller Morten Nygaard.

Høy kilopris

Men det fulgte tunge dager, dager da nålen på vekten stanset på det samme som uken før. Etter stagnasjon fulgte motivasjonsvansker. - Det er da fellesskapet er viktig. Det nytter ikke å si til de andre: Jeg orker ikke mosjonere, jeg er overvektig. Du får et spark bak, oppmuntringer og støtte. I tillegg er det et fantastisk personale her som hjelper deg, forteller han. I dag følger et tyvetall nordmenn "livsstilkurset" i Ebeltoft. To hundre har vært her tilsammen. Ingen får offentlig støtte. Ebeltoft kurcenter er en privat virksomhet, og for mange kan prisen for å gå ned i vekt synes høy. Hittil har Morten Nygaard brukt 170 000 kroner på sin vektreduksjon. Før han gir seg, har han trolig brukt en kvart million. - Valget er ikke så vanskelig når du kan dø av fedme. Alternativet til dette er at jeg kunne bli hjemme, bli uførepensjonist. Jeg vil bli frisk og komme meg tilbake i jobb, sier den tidligere regnskapsføreren. Kontrasten til danskene er stor: Enten betaler kommunene oppholdet, eller så tar det danske trygdevesenet regningen.

Prinsessen

— I kveld er jeg prinsesse, sier Marlinn Sæle (19) fra Austevoll. Kostymet levner ingen tvil om hennes rolle i stykket som deltagerne i Ebeltoft selv satte opp i helgen. - Her har jeg opplevd både å ta av kilo og forelske meg. Noen kjæreste har jeg aldri hatt før jeg kom hit. Her har jeg truffet en danske som heter Mogens. For ett år siden veide hun 133 kilo. Ryggproblemer og en lege som ga henne klar beskjed om å gå ned i vekt, førte henne til Ebeltoft. - Her lærer vi mye, får nye og bedre vaner som vi skal ta med hjem. Jeg tror det er eneste måten å oppnå varige resultater på, alt annet blir kortvarig, sier Marlinn Sæle. I helgen feiret både gamle og nye deltagere på Ebeltoft kurcenter sine seire i kampen mot kiloene. Flere av de norske på kursenteret sto sentralt da stykket "Fyrtøyet" av H.C. Andersen ble satt opp. Foran minst 300-400 publikummere ble oppsetningen en dundrende suksess. - Det er når vi kommer hjem at den virkelige prøven står. Da vi skal gjøre alt dette selv, leve livet annerledes, sier Morten Nygaard.

Les mer om

  1. Helse