Norge

- Norge utdanner for mange akademikere

Det norske arbeidslivet oversvømmes av høyt utdannede. I 2030 kan Norge ha et overskudd på 50.000 økonomer.

08022008133555-BabLo2AcxF.jpg Foto: Berg-Jacobsen Jon-Are

 • Ntb

I 2014 var det cirka 237.000 studenter ved norske universiteter og høyskoler. Det er en økning på 21 prosent siden 2005. Nå tyder mye på at mange av dagens studenter vil få hard konkurranse i fremtidens arbeidsliv, skriver Klassekampen.

I den ferske tilstandsrapporten for høyere utdanning, anslås det at man i 2030, om utviklingen holder seg, vil ha 50.000 flere med bachelorgrad i økonomi enn det er behov for.

Professor Ottar Brox er bekymret over det han mener er en inflasjon i høyere utdanning.

— I praksis er det store deler av arbeidsmarkedet som ikke regnes som aktuelle valg blant ungdommer, sier sosiologiprofessoren.

— Fagarbeid oppfattes som lavstatus, mye på grunn av tilgang på billig arbeidskraft gjennom EØS, mens høyere utdanning ses som en inngangsport til en rekke valgmuligheter og god lønn. Det stemmer ikke nødvendigvis med virkeligheten, sier Brox, som trekker fram Spania og Portugal som skrekkeksempler. Der har hundretusener av ungdommer gått fra studiene til arbeidsledighet fordi det ikke er behov for utdannelsene deres.

Brox mener utviklingen må snus ved å bruke like store ressurser på fagutdannelse som på de akademiske alternativene

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen deler ikke Brox' bekymringer.

— I motsetning til hva mange med mastergrad synes å tro, er det ikke slik at «alle» har en mastergrad. Det gjelder en relativt liten del av arbeidstakerne. Jeg er ikke bekymret for at overutdanning er et problem i seg selv, sier han.

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Med mastergrad får man jobb | Oddrun Samdal

 2. KARRIERE
  Publisert:

  Erik Pettersen (25) tar en master han tviler på at han får bruk for. – Langt fra alle trenger så høy utdanning, sier Spekter-sjef.

 3. DEBATT
  Publisert:

  Hva er verdien av en mastergrad? | Mats Kirkebirkeland

 4. KARRIERE
  Publisert:

  Hedda Samdahl Weltz (28) har en mastergrad i historie, men slakteryrket lokket mer

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  – Fremtidens sykepleier skal være en krysning av ingeniør og helsearbeider

 6. DEBATT
  Publisert:

  Arbeidslivet trenger medarbeidere med relevante mastergrader, men langt fra alle trenger så høy utdanning | Anne-Kari Bratten