Norge

Putins sjakkspill om Syria

President Vladimir Putin har satt i gang en diplomatisk og militær offensiv i Midtøsten som overrasker Vesten og USA.

En kvinnelig Assad-tilhenger kysser et bilde av Putin under en demonstrasjon i Damaskus. Putin mener Vesten må gå med på å la Assad beholde makten i deler av Syria, dersom krigen skal stoppes og IS skal bekjempes. Muzaffar Salman

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

President Vladimir Putin er på offensiven igjen - nå i Syria. Putin mener han har løsningen som skal til for å stoppe krigen som har vart i fire og et halvt pr. Mikhail Klimentyev

Med flyktningstrømmen til Europa som bakteppe, har Russland satt i gang en diplomatisk offensiv som har ført Putin på offensiven for første gang etter Ukraina-konflikten:

 • Forslag om toppmøte om Syria med president Barack Obama.
 • Lansering av ny fredsplan for Syria i FNs hovedkvarter i New York, hvor Putin tropper opp for første gang på ti år for å holde tale.
 • I går sa utenriksminister John Kerry i Washington DC ja takk til Putins forslag om nye samtaler mellom amerikanske og russiske militære om en felles Syria-strategi.
  Hvordan slå IS?
Les også

Slik vil Putin knuse IS

Samtidig kommer daglig nye meldinger om hvordan Russland trapper opp sitt militære nærvær i Syria:

Russiske stridsvogner, jagerfly og utstyr for elektronisk krigføring er observert på bakken i Syria, samtidig som russerne er i ferd med å utvide sin militærbase i landet.

Assad i alle kanaler

President Vladimir Putin er på offensiven igjen - nå i Syria. Putin mener han har løsningen som skal til for å stoppe krigen som har vart i fire og et halvt pr. Mikhail Klimentyev

På hjemmebane i Russland domineres de statskontrollerte TV-kanalene av gråtende syriske flyktninger i overfylte europeiske flyktningleire og IS-soldater på fremmarsj i Syria.— Hvis dere virkelig bryr dere om dem, slutt å støtte terroristene,sa Assad i et langt, velregissert intervju med de seks største og viktigste russiske mediene.

Assad-intervjuet har gått på topp i russiske TV-nyheter flere dager denne uken. Hovedbudskapet til Putin - og Assad - er klart:

 • Vesten må gå med på å la Assad ble sittende med makten, dersom det internasjonale samfunnet skal klare å få en slutt på krigen, stoppe flyktningstrømmen og forhindre at IS og kalifatet får fotfeste.
 • De europeiske landene er selv skyld i flyktningkatastrofen, fordi de man "støtter terrorister", bombet Libya og lar fremmedkrigere ha en trygg hjemmehavn i Europa.
  Putin har også sendt sin utenriksminister til Saudi-Arabia:
Les også

Her står en teltleir for tre millioner mennesker tom, i landet som ikke har tatt i mot en eneste syrisk flyktning

Russisk "krig mot terror"

Støtten fra Russland og president Vladimir Putin har vært av avgjørende betydning for Bashar al-Assads overlevelse. Under en regimevennlig demonstrasjon foran den russiske ambassaden i Damaskus i 2012 var det derfor naturlig for demonstrantene å ha med seg bilder av både Assad og Putin. Muzaffar Salman/AP/NTB-Scanpix

"Krigen mot terror" sto også øverst på agendaen da Putin besøkte Dusjanbe i Tadsjikistan denne uken.Frykten for at islamske fundamentalister, Taliban og IS blir sterkere på grunn av Syria-krigen og Afghanistan, skremmer de sentralasiatiske lederne, som ellers ikke behøver å bekymre seg for noen som helst demokratisk opposisjon.

Minst 2000 russere kjemper som fremmedkrigere for IS i Syria, ifølge russiske myndigheter.

— Det er åpenbart at uten en aktiv rolle fra syriske myndigheter og militære, og uten den syriske hæren som kjemper mot Den islamske staten på bakken, så er det umulig å drive terroristene ut fra hverken fra Syria eller regionen, sa Putin under møtet.

Han avviser at Russland bruker flyktningstrømmen til Europa til å skaffe seg en mer positiv, internasjonal rolle.

— Hvis Russland ikke hadde støttet Syria, så ville situasjonen i landet vært verre enn i Libya, og flommen av flyktninger ville ha vært enda større, sa Putin.

Les også:

Les også

Dagens flyktningestrøm er bare et varsel om hva som virkelig kan komme til å skje

Syria-offensiv setter Ukraina i skyggen

ta7feabb_doc6lqhnm4gtt11lpt4zay4-K9frlTLcsk.jpg Alexei Nikolsky

Samtidig som Putin er på jakt etter en diplomatisk seier i Syria-krigen, har han strammet grepet om de russiskstøttede opprørerne i Ukraina. Les også:

Les også

Dette er Europas farligste sted

Siden 1. september har våpenhvilen holdt for første gang siden Minsk-avtalen ble inngått. Opprørerne har også sagt at de vil gå med på å avholde valg.

— Syria er et større problem for Vesten, så Russland kan bruke flyktningkrisen til å kamuflere det som skjer i Ukraina, sier den uavhengige Russland-analytikeren Dimitri Oresjkin til Moscow Times.

— Syria gir Russland mulighet til å komme tilbake i Midtøsten, ikke som en supermakt, men som noe som kan balansere makten til Vesten og USA, ifølge Aleksei Malasjenko, militæranalytiker ved Carnegie Moscow-senteret til New York Times.

 1. Les også

  IS lokker tilhengere med målrettet propaganda

 2. Les også

  Solberg: - Sammenbrudd i Schengen-systemet

 3. Les også

  Må man støtte Assad for å kunne slå IS?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I Putins datsja pågår et høyt spill som kan avgjøre Syrias fremtid

 2. VERDEN

  «Alle krigers mor» er avblåst. En ny flyktningstrøm til Europa er stoppet.

 3. VERDEN

  Putin etter hastemøtet i Berlin: Ber Europa øke innsatsen for gjenoppbygging av Syria

 4. VERDEN

  Putin: - Enighet om våpenhvile i Syria

 5. NYHETSANALYSE

  Nyhetsanalyse: De omtaler hverandre som «kjære venner». Nå settes forholdet på prøve.

 6. VERDEN

  Putin og Assad møttes i Sotsji: Gratulerte med seieren over IS