Lippestad: Det var nettet alene som radikaliserte Breivik

Advokat Geir Lippestad er alvorlig bekymret for at nettekstremisme skal skape nye terrorister. Han får fortsatt e-poster fra folk som støtter Breivik.

Geir Lippestad er bekymret for nettekstremisme, og mener at det er avgjørende å få frem nettekstremisme frem i lyset.

— Jeg må si jeg sover litt dårlig om natten noen ganger, sier Geir Lippestad.

Geir Lippestad var i dag invitert av Det Kriminalitetsforebyggende Råd til å snakke om hvordan Breivik ble formet av nettet. Dette er første gang Lippestad snakket om nettekstremisme etter rettssaken.

Får mail fra Breivik-fans

— Det var kun den informasjonen Breivik fant på internett som radikaliserte ham. Breivik opplevde ikke noe spesielt eller grusomt. Han hadde kanskje en litt vanskelig barndom, men ikke verre enn noen andre. Han bygde hele sitt verdensbilde, hele sitt raseri, på nettinformasjon, og ingen fysiske erfaringer, sa Lippestad i sitt foredrag.

Les også

Sjekket 7000 e-poster: - Behring Breivik har vært dyktig til å slette sporene

Han mener det var dette de første sakkyndige, som erklærte Breivik utilregnelig, ikke klarte å forstå. — Det manglet liksom en kontekst for dem. Men de som tror Breivik er alene, tar dessverre feil. Det er enormt omfang av mennesker som deler Breiviks univers, sier Lippestad.

Han forteller til Aftenposten at han fortsatt får mail fra mennesker som støtter Breivik.

— Det var særlig under rettssaken dette skjedde, men vårt kontor har fått hundrevis av mail fra mennesker som mener at det Breivik gjorde, var greit. Og hva slags kommunikasjon disse har seg imellom, vet vi ikke, sier Lippestad.

Har studert høyreekstreme nettsteder

Som en del av sitt forsvareroppdrag brukte Lippestad svært mye tid på å sette seg inn i Breiviks univers. Det innebar også mange, mange timer på høyreekstreme nettsteder.

— Ser man på eksempelvis Gates of Vienna (kjent kontrajihadistisk nettsted som både Breivik og Fjordman har frekventert), er det jo ren voldsretorikk. Problemet er at det ofte er vanskelig å gjennomskue, selv for meg som 48-åring har jeg problemer med å identifisere ekstremisme. Da kan man tenke seg hvordan det er for 15-åringer, sier Lippestad.

Bekymret for radikal ungdom

Han er bekymret særlig for at ungdom skal gå gjennom samme radikaliseringsprosess som Breivik har gjort.

— Det er på nettet ungdom henter sin informasjon, og hvis man havner på feil nettsider, begynner å utvikle nettverk der, er det fort gjort å få ekstreme holdninger, sier Lippestad.

— Frykter du at det skal dukke opp en ny Breivik som følge av nettradikalisering?

— Vi har alle sett det skje én gang, så det er fullt mulig. Kombinasjonen av denne nettekstremismen og de sosiale forholdene i Europa, med stor arbeidsledighet og store høyreekstreme partier, er skremmende, sier Lippestad.

Tirsdag ble en angivelig Breivik-kopi, mistenkt for å ha planlagt terror mot parlamentsbygningen, pågrepet i Warszawa

- Må sette lys på nettet

Lippestad mener det er av avgjørende betydning å få belyst nettets mørke kroker.

— Se på Fjordman, nå vet alle hvem han er og hva han står for. For ungdom er det da lettere å vite om det er ekstremisme eller ikke, sier Lippestad.

Han påpeker også at foreldre, skoleverket og andre offentlige instanser har en stor jobb i å formidle verktøyene som skal til for å identifisere ekstreme holdninger.

- For ti-femten år siden kunne alle kjenne igjen en nynazist, fordi de gikk med hakekors, støvler og var glattbarberte. I dag er det langt mer utfordrende, sier Lippestad.

Har ikke snakket med Breivik

Advokaten har ikke snakket med Breivik etter rettssaken, men kontoret hans har vært i kontakt med ham på grunn av soningsforholdene.

Les også

Breivik klager over forholdene i fengselet

— Han skrev jo et langt brev hvor han klaget på mye, og noe av det, blant annet det som omhandlet isolasjon, har vi adressert til fengselet, sier Lippestad.Lippestad er nå invitert til Brüssel i et EU-prosjekt for å forebygge radikalisme på nettet.

— Jeg vet at EU er veldig opptatt av disse problemstillingene. Det er ikke snakk om at EU skal sensurere nettet, men å kunne forebygge radikalisering. Husk at denne problemstillingen er internasjonal. Breivik kommuniserte mer med franskmenn og engelskmenn enn sine egne naboer, sier Lippestad.