Norges Bank kjøper Regent Street

Norges Bank, som forvalter Statens pensjonsfond utland, har bestemt seg for å kjøpe deler av Londons travleste handlegater, Regent Street.

I Regent Street i London sentrum ligger butikker som blant annet Apple, Hamleys og Austin Reed. FOTO: THE CROWN ESTATE

Les også:

Norges Bank vil kjøpe 25 prosent av The Crown Estates eiendommer i Regent Street. Kjøpsprisen blir trolig 448 millioner pund, tilsvarende om lag 4,2 milliarder kroner. En endelig avtale ventes innen utgangen av mars 2011.

Shopper eiendom

Det blir i så fall fondets første eiendomsinvestering, ett år etter at Finansdepartementet ga tillatelse til å investere inntil 5 prosent av fondet i fast eiendom.

— Fondet er i dag kun investert i aksjer og rentepapirer, og vil på lengre sikt styrkes av også å gå inn i eiendom, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM) i en pressemelding.

Yngve Slyngstad er leder av Oljefondet. FOTO: SCANPIX

Regent Street er kjent av mange shoppeglade nordmenn, med kjente merkevarebutikker som Apple, Burberry, Banana Republic og Hamleys. Eiendommene det er snakk om består av 113 bygg spredt over 39 kvartaler.

The Crown Estate har siden 2002 arbeidet med å videreutvikle den populære handlegata, som strekker seg fra Piccadilly Circus og forbi Oxford Street.

Eies av dronningen

Rent formelt tilhører The Crown Estate den regjerende monarken, selv om denne ikke har noen innflytelse over drift eller eventuelle kjøp og salg av eiendommer. Overskuddet fra eiendommene, ifjor tilsvarende to milliarder kroner, går inn i den britiske statskassen.

Et partnerskap vil gi fondet 25 prosent av porteføljens nettoinntekter, som i stor grad vil komme fra utleie av butikklokaler og kontorbygg. The Crown Estate vil motta de resterende 75 prosent av nettoinntektene. Avtalen vil ha en varighet på 150 år.

— The Crown Estate vil fortsette å ha ansvar for forvaltningen av porteføljen, mens NBIM vil ta del i større kapitalbeslutninger, sier Slyngstad.