Sykepleierleder reagerer på feil bruk av munnbind på flyplasser: – Mange spiser og drikker med munnbindet på haken
– Feil bruk av munnbind øker risiko for smitte, sier Lill Sverresdatter Larsen. Lederen i Norsk Sykepleierforbund ble rystet etter et opphold på flyplasser i Norge.
Lill Sverresdatter Larsen var på vei fra Tromsø til sykepleierforbundets hovedkontor i Oslo da hun observerte det hun omtaler som mye rar bruk av munnbind. Hun la ut en tekst på sin Facebook-side.
– Jeg reagerte også fordi jeg får meldinger fra mine kolleger i hjemmesykepleietjenesten om at det fortsatt er rasjonering av munnbind.
Hun så mange passasjerer på flyplassen med kirurgiske munnbind.
– Det er provoserende å se tilfeldig bruk når jeg samtidig får ukentlige meldinger fra sykepleiere som må rasjonere munnbind på sykehjem og i hjemmetjeneste. Rasjoneringen skjer selv om sykepleierne møter pasienter i risikogrupper eller steller sår med smittsomme bakterier.
– Rasjonering på munnbind i Norge
Munnbind ble obligatorisk for personer over seks år på SAS-flyvninger fra 18. mai. Det gjelder frem til 31. august.
Sverresdatter Larsen tror mange ikke har fått opplæring i hvordan de skal bruke munnbind. Hun beskriver i tillegg manges bruk av munnbind som unødvendig.
– De bruker det på flyplassen fordi det er påbudt av SAS. Men det ser ut til at munnbindene er brukt flere ganger. Mange spiser og drikker med munnbindet på haken og tar på det gjentatte ganger. Feil bruk av munnbind øker risikoen for smitte.
– Men poenget er vel at munnbindet skal beskytte andre mot smitte?
– Ja, men et skittent munnbind har ingen hensikt. Når hender som har vært i ansiktet og kanskje i munn og nese, berører munnbindet når det skal festes, blir munnbindet skittent, sier hun, og forklarer dette med at munnbindet som skal beskytte andre faktisk risikerer å bli forurenset med virus.
Umulig å se, men ingen sure miner da SAS-passasjerene tok på munnbind
Slik skal man ta på munnbind
Sverresdatter Larsen sier det er klare regler for hvordan man skal ta på et munnbind:
- Hendene skal vaskes godt eller sprites.
- Munnbindet skal tas på over nese, munn og hake. Strikkene skal bak øret.
- Munnbindet skal brettes ut slik at det sitter godt over nesen. Det kan gjerne klemmes til akkurat over nesen.
- Etter at munnbindet er tatt på, skal det ikke berøres mer.
– Den mest hensiktsmessige måten å beskytte hverandre på, er det myndighetene råder oss til: Sosial distanse på minst 1 meter, ikke gå ut når man er syk, vask hendene godt. La dem som trenger munnbind, benytte seg av dem, sier sykepleiersjefen.
SAS: Et av mange tiltak
Det er flyselskapet SAS som krever at passasjerene har munnbind.
Pressesjef John Eckhoff sier de ikke har noen opplæring i bruk av munnbindene eller hvordan de skal påføres.
– Sykepleierforbundet mener feil bruk og påsetting av munnbind virker mot sin hensikt?
– Myndighetenes råd om god håndhygiene og hosteetikette er fortsatt det viktigste for å hindre smitte. Munnbind er ett av mange andre tiltak om bord. På verdensbasis er det nær sagt ingen tilfeller av smitte som kan spores til selve flyreisen, svarer pressesjefen.
I retningslinjene fra SAS står det at:
«Ansiktsmasker som dekker munn og nese er påkrevet fra du går om bord til du har forlatt flyet. Du som passasjer har selv ansvar for å ta med deg ansiktsmaske. Barn under 6 år er unntatt denne regelen.»
Eckhoff sier de støtter seg på anbefalinger fra Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrå.
– Vi anbefaler å ha nok munnbind til hele reisen. Hvis man ønsker å spise eller drikke underveis, må det tas av. Krav om munnbind kommer i tillegg til en rekke andre tiltak vi har innført, som større avstand mellom passasjerer og mellom passasjerer og crew og nye rutiner for vask og desinfisering av fly. Vi har også droppet servering om bord.