Norge

Norske universiteter best i historie, geografi og medievitenskap

Universitetet i Oslo har flere fagmiljøer inne på den globale topp 50-listen. Norske universiteter skårer best i historie, geografi og medievitenskap.

Det er i humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag Universitetet i Oslo utmerker seg. Her fra en forelesning i samfunnsgeografi, som ikke er ett av de 30 fagene som er vurdert i rangeringen. Jon-Are Berg-Jacobsen

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Å måle kvalitet på verdens universiteter er ingen enkel øvelse, men det betyr ikke at ingen forsøker. I høst kunne Aftenposten melde at norske universiteter raser nedover på universitetsrangeringen Times Higher Education, som er én av de tre mest kjente rangeringene.

En av de andre er QS Top University Ranking.

De har nylig offentliggjort sin rangering av universiteter inndelt etter fagmiljøer — og i hvert fall for noen institutter på Universitetet i Oslo (UiO) er det hyggelig lesning.

Hovedstadens universitet kan blant annet smykke seg med å ha verdens 32. beste institutt for medier og kommunikasjon. Historiemilljøet på samme universitet ender på 40. plass innenfor sitt fag, og på 41. og 42. plass i henholdsvis geografi og pedagogikk. Når det gjelder statsvitenskap er UiO på 48. plass i verden.

Oslo gjør det best

Det er rundt 200 universiteter som er rangert i hver fagkategori, og Universitetet i Oslo gjør det generelt klart skarpest her til lands.

Les også

Få studenter ferdige i tide

Ingen andre universiteter er på topp 50-listen innenfor noen av de 30 fagdisiplinene som er vurdert. NTNU skårer bedre enn UiO når det gjelder matematikk og ingeniørvitenskap, men er ikke blant de hundre beste universitetene i verden på noen av feltene.Når det gjelder lingvistikk, er Universitetet i Tromsø rangert høyest, mens Universitetet i Bergen kommer best ut når det gjelder språk.

På QS-listen totalt er Universitetet i Oslo rangert som det 111. beste universitetet i verden, mens Universitetet i Bergen er nummer 145. NTNU er rangert som nummer 289 og Universitetet i Tromsø som nummer 304. Denne rangeringen er fra i fjor, og årets totalrangering er ennå ikke offentliggjort.

QS-rankingen baserer seg 40 prosent på en global undersøkelse av akadmisk omdømme, 20 prosent på siteringer i fagtidsskrifter, i tillegg til antall studenter pr. vitenskapelige ansatt, andel internasjonale studenter og ansatte.

Rangeringen har et studentperspektiv, og er ment som en guide for hvor det kan være lurt å studere ut fra faglige kriterier.

Skeptisk rektor

Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, er generelt skeptisk til universitetsrangeringer.

— Sammenligninger fag for fag blir likevel mer treffsikre enn sammenligninger mellom universiteter og gir fremtidige studenter et bedre grunnlag for valg av studiested, sier Ottersen.

Rektoren er ikke den eneste som har uttrykt skepsis til de mange rangeringene. I januar sa EUs utdanningsforsker David Crosier til Aftenposten at rangeringene

Les også

ikke måler det som er viktig

,og ba universitetene rett og slett gi blaffen i dem.

 1. Les også

  Studentene lykkes ikke

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Universitetet i Oslo rangeres som Norges beste universitet på prestisjetung liste

 2. NORGE

  BI beste norske skole på siste Financial Times-rangering

 3. DEBATT

  Ja takk til ansatt rektor!

 4. DEBATT

  Bedre universiteter? Gi mer administrativ støtte på «gølvet»

 5. DEBATT

  Tre råd til Regjeringen | Opprop fra ni universitetsrektorer

 6. NORGE

  BI og NHH med på internasjonal toppliste