De ti vanligste spørsmålene i jobbintervju

Det er noen spørsmål som går igjen i nesten ethvert jobbintervju.

Det kjedelige svaret på spørsmålet om hvorfor du vil jobbe i bedriften er «fordi jeg synes bransjen er spennende».
  • Frøydis Braathen

Les også:

Det gir deg god mulighet til å møte godt forberedt hos din potensielle nye arbeidsgiver.

Den som intervjuer deg har alle kortene i hånden og vet hva han eller hun vil spørre deg om. Har du gjort deg noen tanker på forhånd, gir det pluss i boken.

Sikre jobbspørsmål

Tenk spesielt på hva du kan bidra med i virksomheten, og hvorfor arbeidsgiveren skal velge nettopp deg, skriver danske Kommunikasjonsforum.

Følgene spørsmål kan du nesten være sikker på å bli stilt i en jobbsamtale:

— Fortell om deg selv!

Dette er en klassisk åpning av et jobbintervju, og det må ikke ende i en lang tale fra deg. Bruk bare et par minutter på å svare, og nevn kort utdannelse, karrière og siste erfaring i karrièren din. Hold deg til det positive og målrettede.

- Hvor godt kjenner du bedriften vår?

Du skal kunne snakke om produkter, serviceytelser, inntekter, image, mål, problemer, virksomhetsfilosofi, ledelsesstil og historie. Men ikke overdyng din intervjuer med viten. Gi svaret ditt et positivt anslag. Si for eksempel ikke at du har hørt at virksomheten har problemer.

Har du spørsmål om jobb og karrière? Få råd fra Aftenpostens jobbeksperter her!

- Hvorfor vil du jobbe for oss?

Det kjedelige svaret på spørsmålet vil være «fordi jeg synes bransjen er spennende». Det gode svaret kommer hvis du har gjort hjemmeleksene, så du fokuserer på virksomhetens behov.

Du kan for eksempel si at virksomheten involverer seg i ting som du kunne tenke deg å jobbe med, og at den gjør det på en måte som særlig interesserer deg.

- Hva kan du gjøre for oss som ikke andre kan?

Her kan du godt skryte av deg selv. Fortell om hvordan og hvilke ting du har gjennomført. Si at evnene og interessene dine er kombinert med erfaringen din, og at resultatene dine gjør deg verdifull.

- Hva legger du vekt på i en jobb?

Fokuser svaret ditt på mulighetene i virksomheten. Fortell om viljen din til å gjøre et godt stykke arbeid og om å bli anerkjent for det. Svaret skal dreie seg om hva du kan gjøre for bedriften, ikke hva den kan gjøre for deg.

- Hvor lenge regner du med å bli hos oss?

Si at du er interessert i en karrière i virksomheten, men innrøm at det vil kreve at du får gode utviklingsmuligheter.

- Hvilke viktige tendenser ser du i bransjen?

Forbered to-tre trender som viser din innsikt i bransjen. Du kunne overveie teknologiske utfordringer og muligheter, eller økonomiske og konkurransemessige.

- Hvorfor forlater du din nåværende jobb?

Kom raskt til poenget, og vær så ærlig som mulig uten å skade deg selv. Hvis du har blitt oppsagt, fortell det. Nevn aldri personlige konflikter, og husk at dine referanser kan sjekkes.

- Hva er dine dårlige sider?

Si noe som er positivt forkledd som noe negativt, eller noe veldig alment som alle kan være enige om. For eksempel «Jeg stiller store krav til meg selv».

- Hvis du søker lederstilling: Har du noensinne vært nødt til å sparke medarbeidere? Hvordan håndterte du situasjonen?

Innrøm at situasjonen ikke var lett, men at begge parter kom godt ut av situasjonen. Vis at du akkurat som andre ikke liker ubehagelige oppgaver, men at du kan løse dem effektivt og humant.