Norge

PST undersøker selen til «spionhvalen»

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er i gang med undersøkelser av selen til hvithvalen som i forrige uke ble oppdaget utenfor finnmarkskysten.

En hvithval iført en sele ble oppdaget av fiskere utenfor kysten av Finnmark forrige uke. Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratet / NTB scanpix

 • NTB

Hvalen ble oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark svømmende rundt med en sele. Ifølge fiskerne var den meget tam og søkte kontakt med mennesker. Oppdagelsen av hvalen har fått internasjonal oppmerksomhet.

Ved Havforskningsinstituttet og Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) tror man at hvalen kan komme fra den russiske marinen som har hatt en tradisjon med å bruke dyr som for eksempel hvaler i sine eksperimenter. Av lokalbefolkningen i Finnmark har hvalen derfor fått klengenavnet «Hvaldimir».

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor TV 2 at de har mottatt selen, og at de nå gjør undersøkelser.

– Vi må innrømme at å undersøke utstyr festet til hvaler ikke er dagligdags for PST. Det er usikkert om vi vil finne noe, sier kommunikasjonssjef i PST, Martin Bernsen, til kanalen.

Selen som var festet rundt hvalen var utstyrt med feste for GoPro-kamera, og på spennen står det at den er produsert i St. Petersburg. Men den russiske militæreksperten Viktor Baranets, oberst i reservestyrkene, sier ifølge BBC at det neppe er snakk om noen form for spionasje.

– Hvis vi brukte denne hvalen til spionasje, tror du virkelig at vi ville påført den et telefonnummer med beskjeden om å ringe oss, spør han lakonisk.

PST opplyser at det per nå ikke foregår en kriminaletterforskning mot «Hvaldimir».

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Den russiske «spionhvalen» er trolig en terapihval

 2. NORGE

  Forsker: – Hvaldimir er syk

 3. NORGE

  Hvithvalen «Hvaldimir» får foreløpig gjøre som den vil

 4. VERDEN

  Derfor bruker stormaktene hvaler og delfiner i militæret

 5. VERDEN

  Utvekslingsavtale skal være klar for Frode Berg. Han skal byttes med russisk storspion, ifølge litauiske etterretningskilder.

 6. NORGE

  Den skjulte vinterkrigen i nord: Da GPS-nettet falt ut på nytt i januar, ble norsk politi forbløffet. Nå peker de på en ny og urovekkende forklaring.