Omstridt Frogn-ordfører (H) kastes av «syverbanden»

Høyre ble klart største parti i Frogn kommune. Men en avtale mellom syv andre partier stripper Odd Haktor Slåke (66) for ordførerkjedet.

Odd Haktor Slåke må snart gi fra seg ordførerkjedet

Sent fredag kveld ble det klart at den nye ordføreren blir Hans Kristian Raanaas (Sp), skriver amta.no.

– Det er skrevet under en avtale mellom syv partier som tilsammen gir 17 mandater, sier Raanaas til avisen.

De syv partiene er, foruten Sp, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre, Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Rødt. De som står bak den såklate valgtekniske avtalen har allerede fått kallenavnet «syverbanden».

Erklært inhabil 20 ganger

Dermed er det snart slutt for den sittende Høyre-ordføreren Odd Haktor Slåke (66). Slåke figurerer høyt på listene over Norges rikeste topp-politikere og gjør det stort innen eiendomsutvikling i kommunen.

Han og de tre sønnene er involvert i et trettitall selskaper og hadde i 2017 en samlet ligningsformue på nær 130 millioner kroner.

Aftenposten publiserte for noen uker siden en større sak om Slåkefamiliens forretningsvirksomhet.

Til Aftenposten sa 66-åringen at han ikke så noe problem med dobbeltrollen som ordfører og deleier i selskaper som driver eiendomsutvikling og næringsvirksomhet. Han viste til at det var sønnene som driver selskapene nå.

– Jeg er inhabil på grunn av slektskap. Det kommer jeg ikke unna. Jeg melder meg inhabil i alle saker der mine sønners næringsinteresser er involvert. Både i gruppemøter, utvalgsmøter og kommunestyret, sa han.

Fikk flest stemmer

Nå ser det altså ut til at hans dager på politikktoppen er talte for denne gang.

Til tross for at hans parti Høyre fikk klart størst oppslutning med 34,9 prosent i kommunevalget (11 av 31 mandater), mister de altså nå ordføreren.

De to foregående periodene har Høyre og Arbeiderpartiet hatt et samarbeid om fordeling av verv i kommunen.