Politiet nedringt av sinte folk som klager på naboen: – Nei, det er ikke forbudt å bruke motorsag og høytrykksspyler 1. mai

Trodde du det var forbudt å bruke bråkete, motoriserte hageredskaper 1. mai? Tro om igjen – dagen er ikke omfattet av loven om helligdagsfred.

Ifølge loven er det fritt frem for bråkete plenklipping på 1. mai - men ikke på søn- og helligdager. (Arkivfoto)

– Det er mange som ringer og klager på at naboen bruker støyende motoriserte hageredskaper. Men selv om 1. mai er en rød dag, er den ikke omfattet av lov om helligdagsfred, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt.

Politiet så seg nødt til å tvitre om dette etter stor pågang på telefonen. Øst politidistrikt omfatter Akershus (utenom Asker og Bærum) og Østfold.

Operasjonslederen er oppgitt: – Naboer snakker for lite sammen. Folk må klare å finne ut av ting istedenfor å ringe politiet om alt mulig, sier han.

– Folk ringer til og med på nødnummeret om naboer som bråker i hagen. Ta det opp med vedkommende, og du finner kanskje ut at naboen din er en trivelig person, sier Marstad, som oppfordrer til mer dialog.

De loggfører ikke klagene som kommer inn, men han bekrefter at det er kommet mange fra folk som lar seg provosere av at noen bruker arbeidernes internasjolae kampdag til bråkete hagearbeid.

Han påpeker at det heller ikke på 17. mai er ulovlig å dra frem høytrykksspyleren.

Men på disse dagene er det ikke lov å bråke

Helligdagsfreden gjelder for helt vanlige søndager og andre religiøse helligdager fra 00 til 24, samt påske-, pinse- og julaften etter kl. 16. Da skal det ifølge loven være helligdagsfred «som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.»

De neste helligdagene du må være oppmerksom på, er Kristi himmelfartsdag 30. mai og første- og annen pinsedag i juni.

Les også

Bråk er farligere enn forskerne har trodd: – Både hjerteinfarkt og slag kan relateres til støy

Loven skal «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager for å gi høytiden ro og verdighet.»

Klipper du gresset med motorisert gressklipper på en helligdag og naboen anmelder, kan politiet komme og ilegge «bråkmakeren» bot. Marstad opplyser at de tar disse henvendelsene alvorlig.