Kraftige vindkast på Østlandet og i Telemark - strømbrudd og løse konstruksjoner

2. påskedag er preget av kraftig vind og snøvær flere steder i landet. Meteorologene ber folk sikre løse gjenstander.

Mannskaper fra brann- og redningsetaten i Oslo fester her en løs del av et stillas i Borggata.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om kraftige vindkast fra nordvest på Østlandet og i Telemark.

I lavlandet ble det advart om vindkast på over 20 meter i sekundet (m/s). I fjellet kan vindkastene komme opp i 28–34 m/s.

Meteorologene anbefaler folk å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. De frykter også at strømforsyningen kan bli påvirket som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet.

Mandag ved 18.30-tiden var det fortsatt strømbrudd flere steder, ifølge Hafslunds kartløsning. Til sammen 1674 kunder var da uten strøm. Flest uten strøm var det i Nes (862 strømløse) og Oslo (422).

I Innlandet var 6849 kunder fortsatt uten strøm ved 18.30-tiden, ifølge kartet til Eidsiva energi.

«Det blåser kraftig i distriktet vårt nå. Politiet får mange henvendelser, både om falne trær og andre gjenstander som løsner i vinden. Dersom det er fare for liv og helse, ring 110 for å melde om dette. Politiet vil kunne bistå brann og redningsetaten ved akutte faresituasjoner», skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

Mannskaper fra Oslo brann- og redningsetat måtte bistå flere steder i den kraftige vinden 2. påskedag, blant annet her i Åkebergveien.

Stengte veier

Mandag ettermiddag er det kun to åpne fjelloverganger mellom Østlandet og Vestlandet. Sterk vind skaper problemer for trafikken.

Mandag klokka 14.30 var det fri ferdsel på E16 over Filefjell og E134 over Haukelifjell. Riksvei 7 over Hardangervidda er helt stengt, mens det er kolonnekjøring på riksvei 52 i Hemsedal, opplyser Statens vegvesen.

E6 over Dovrefjell, riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 15 over Strynefjellet og fylkesvei 51 over Valdresflye er helt stengt, og de tre sistnevnte åpnes ikke mandag.

Slik så det ut på E16 Filefjell v/ Smedalen 2 mandag morgen.

– Vi anbefaler alle å la bilen stå

Dårlig vær preger også Nordland. Vegtrafikksentralen nord gikk ut med advarselen på Twitter natt til 2. påskedag.

– Det er svært dårlig vær i Nordland. Flere veier er stengt, og fergesamband er innstilt. Vi anbefaler alle til å la bilen stå til været har roet seg ned, skriver de.

Denne oppfordringen stiller også politiet i regionen seg bak.

Blant annet er Saltfjellet, Sjonfjellet og Beiarfjellet stengt grunnet dårlig vær, mens det over Kråkmofjellet er kolonnekjøring.

Nordlandsbanen er også stengt fra Dunderland til Lønsdal.

Også Meteorologisk institutt advarer. De har sendt ut farevarsel om betydelig snøskredfare for Troms og Finnmark, i tillegg til Ofoten og nord i Salten i Nordland. Varselet varer til mandag kveld, da vinden ventes å minke. Også i Troms og Finnmark er det vanskelige kjøreforhold.

Snøvær lager vanskelige kjøreforhold i nord og folk oppfordres til å la bilen stå.

Betydelig snøskredfare

Det er også ventet betydelig snøskredfare de neste dagene. Faregraden på snøskredvarslingen Varsom.no er oppjustert i store deler av landet mandag og tirsdag

De store snømengdene i fjellet i hele landet gir i år økt sannsynlighet for en stor vårflom. Fra og med onsdag denne uken er det ventet at temperaturene vil stige flere steder på Østlandet. Onsdag er det meldt 16 grader og sol i Oslo.

Det er likevel ikke fare for at snøsmeltingen i fjellet vil sette i gang for alvor foreløpig, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Temperaturene i fjellet vil holde seg lave.