Tre menn siktet for angrep på Sian-leder i Bergen lørdag

Politiet slo ring rundt politihuset i Bergen lørdag, etter at motdemonstranter til islamfiendtlige SIANs markering samlet seg utenfor politihuset.

Flere politifolk bærer skjold og har på seg hjelm.

Det brøt ut kaos og opptøyer under en markering fra den islamfiendtlige gruppen Sian i Bergen lørdag ettermiddag ved 13-tiden.

Stopp islamiseringen av Norge, eller Sian, skriver om seg selv at gruppen har som formål «å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge.» Deres markering på Festplassen i Bergen var varslet.

Situasjonen på Festplassen eskalerte brått. Sian-leder Lars Thorsen ble angrepet av demonstranter som hoppet over sperringene, før politiet grep inn.

Thorsen sier til NRK at det går etter forholdene bra med ham.

Politiet har siktet tre menn for angrep på Sian-leder Lars Thorsen, melder Bergens Tidende.

– Vi er i etterforskningsfasen og skal blant annet gjennomgå bildemateriale, sier jourhavende jurist Arne Fjellstad i Vest politidistrikt.

Alle de tre mennene er rundt 20 år gamle, og de vil bli avhørt i løpet av lørdag kveld. Det ligger ikke an til at de tre vil bli varetektsfengslet, sier Fjellstad.

Politiet tar hånd om en person etter at det oppsto uroligheter under en Sian-markeringen på Festplassen i Bergen lørdag.

15 ungdommer innbragt

Politiet innbragte 15 personer i Bergen lørdag, opplyser politiet på en pressebrief etter sammenstøtene.

– De er i alderen 15 til 25 år, og er innbragt for ordensforstyrrelse, opplyser innsatsleder Jon Endre Skeie i Vest politidistrikt på pressebriefen klokken 17 utenfor politihuset i Bergen sentrum.

– Det ble brukt tåregass og pepperspray under demonstrasjonen, opplyser han.

Flere øyenvitner sier til Bergens Tidende at de er kritiske til politiets maktbruk under sammenstøtene.

– Mitt inntrykk er at politiet var dårlig forberedt og overreagerte. De brukte midler som var over streken og brukte dem mot feil personer, mot folk som var der for å demonstrere fredelig, sier SV-politiker Mikkel Grüner til avisen.

Politiets innsatsleder Jon Endre Skeie sier at politiets innsats vil bli evaluert i ettertid.

– Politiets oppgave var å sikre ytringsfrihet og at ingen kom til skade, sa Skeie.

Politiet vil evaluere maktbruken under dagens demonstrasjon.

Omringet politihuset

Etter demonstrasjonene på Festplassen samlet en større gruppe av motdemonstrantene seg utenfor politihuset i Bergen. Ifølge Bergens Tidende var det rundt 150 til 200 mennesker samlet, og det skal ifølge BT og NRK ha blitt kastet både brusflasker, pizza, en liten stein og egg i retning politiet. Situasjonen var så tilspisset at politiet slo ring om politistasjonen med rundt 40 politifolk.

– Vi hadde en opphetet situasjon på festplassen, og det er i forlengelse av det som skjedde der borte vi er utenfor politihuset, sa operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til BT.

Det var mange ungdommer samlet, ifølge Algerøy, og politiet hadde ekstra beredskap.

Situasjonen roet seg igjen, og politiet opplyste på pressebriefen at ingen politifolk var skadet i sammenstøtene.

Her stormer flere politifolk frem og tar med seg en ung mann like før klokken 16 lørdag.

Flere demonstrasjoner har skapt uro

Det er ikke første gang en Sian-demonstrasjon skaper uro. I slutten av juni haglet det med tomater, egg, kasseroller og flasker mot Sian-leder Lars Thorsen da han skulle tale på en markering på Mortensrud i Oslo.

15. august måtte politiet avslutte en Sian-demonstrasjon på Furuset i Oslo etter at inntil 50 motdemonstranter hadde skapt uroligheter. Én person ble pågrepet.