Norge

Nederlender døde etter isbjørnangrep på Svalbard

En nederlandsk mann omkom etter å ha blitt angrepet av en isbjørn utenfor Longyearbyen natt til fredag. – En tragisk hendelse, sier Sysselmannen.

En nederlandsk mann døde etter å ha blitt angrepet av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag. Isbjørnen ble skutt og drept.
 • NTB

Isbjørnen ble skutt og drept. Mannen ble angrepet ved campingplassen utenfor Longyearbyen. Han er nå identifisert som nederlandske Johan Jacobus Kootte (38). Mannens pårørende er varslet.

Det skriver Sysselmannen på Svalbard i en pressemelding.

– Mannen var i teltet sitt da angrepet startet, opplyser kommunikasjonsmedarbeider Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard.

Politiet hos Sysselmannen fikk melding klokken 3.50 om at en person på campingplassen var angrepet og skadet av en isbjørn. Han ble senere bekreftet død av lege på stedet.

– Dette er først og fremst en tragisk hendelse. Men det er også en sterk påminnelse om at vi befinner oss i isbjørnland og må ta forholdsreglene for å sikre oss, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl i en pressemelding.

Hun ønsker ikke å uttale seg nærmere om rutinene og isbjørnsikringen på campingplassen, og sier at det vil bli en del av etterforskningen.

Teltet til den nederlandske statsborgeren Johan Jacobus Kootte (38) som ble drept av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag

Død på stedet

Etter angrepet rykket en politipatrulje ut til stedet og sikret området. Longyearbyen sykehus ble varslet. Kootte som ble angrepet av bjørnen, ble bekreftet omkommet av en lege fra sykehuset.

Kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard bekrefter overfor NTB at Kootte var ansatt på Longyearbyen camping. Det var Svalbardposten som meldte dette først.

Seks andre personer som var til stede da angrepet skjedde, ble fraktet til sykehuset hvor de ble tatt hånd om av helsepersonell. Ingen av dem skal ha kommet fysisk til skade, men de ble tatt hånd om av et psykososialt team.

Det dreier seg om tre tyskere, en nordmann, en finne og en italiener.

– De tre bodde på campingen, men jeg vet ikke om de er guider eller turister, sier Carlsen.

Kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard bekrefter den avdøde nederlenderen var ansatt på Longyearbyen camping.

Mot parkeringsplassen

Etter å ha blitt skutt mot, gikk bjørnen mot parkeringsplassen på flyplassen i Longyearbyen hvor den ble funnet død. Bjørnen skal nå obduseres.

De siste dagene har Sysselmannen advart befolkningen i Longyearbyen om to bjørner som har vært i nærområdet, men det er ikke klart om den som gikk til angrep, var en av dem.

– Vi har hatt noen isbjørner gående rundt på den andre siden av fjorden de siste dagene, men vet ikke om det er en av dem som har angrepet, sier Carlsen.

Han sier at det generelt er anbefalt at folk på Svalbard har med våpen og bruker skremmeskudd utenfor bebodde strøk.

– Det er isbjørn på hele Svalbard, og utenfor bosettingen må man sikre seg. Det kan være ved å holde vakt, bruke hund, sette opp snublebluss eller på andre måter kunne varsle dersom isbjørn nærmer seg, sier Carlsen.

Siden 1971 har fem andre personer blitt drept av isbjørn på Svalbard. Sist det skjedde var i 2011 da en 17 år gammel britisk skoleelev mistet livet da en isbjørn angrep en teltleir med flere elever. Tre andre ble skadet før bjørnen ble skutt.

I juli for to år siden fikk et tysk besetningsmedlem på et cruiseskip moderate skader da han ble angrepet av en isbjørn på Sjuøyane nordøst for Spitsbergen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5