Norge

Reagerer kraftig på 9. april-demonstrasjon

Motstandshelt fra krigen, Gunnar "Kjakan" Sønsteby, synes NDLs demonstrasjon på okkupasjonsdagen er håpløs. Her fra avdukingen av et portrett av ham i sommer. FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN

Motstandshelten er svært opprørt over at okkupasjonsdagen brukes til å demonstrere mot muslimer i Norge.

  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

I morgen formiddag demonstrerer nystiftede Norwegian Defence League (NDL) utenfor Akershus festning mot det de mener kan bli en islamsk okkupasjon av Norge. Dagen og stedet er ikke tilfeldig valgt: 9. april 1940 startet Hitler-Tyskland sin okkupasjon i Norge.

Motstandskjempen Gunnar «Kjakan» Sønsteby (93) reagerer sterkt på sammenligningen mellom nazi-okkupasjonen og dagens muslimer i Norge.

— Dette er helt håpløst. Jeg reagerer kraftig på bruken av denne datoen, sier Sønsteby til Aftenposten.no.

— Den gang førte vi i en kamp for demokratiet. Det blir helt feil å si at muslimer utgjør en trussel mot det norske demokratiet i dag. Jeg har mer tro på tillitsfullt samarbeid, kommenterer Sønsteby.

Har varslet mot-demonstrasjon

Organisasjonen NDL ble stiftet i februar, og har bånd til høyreekstreme English Defence League. Samtidig som NDL starter sin demonstrasjon klokken 12.00 lørdag, mobiliserer blant annet Blitz og SOS rasisme til en motdemonstrasjon på Jernbanetorget.

Demonstrantene skal så etter planen bevege seg til Universitetsplassen. Politiet har store styrker plassert ut i Oslo sentrum i morgen, og tar sikte på å holde de to grupperingene fra hverandre. Målet er å unngå en voldelig konfrontasjon.

— Men vi utelukker aldri at det kan skje. Det er derfor vi forbereder oss som vi gjør, sier operasjonsleder Tor Grøttum ved Oslo politikammer.

Politiet: - Har kontroll

Politiet mener de har kontroll på situasjonen, og vil derfor ikke råde publikum til å holde seg unna bestemte deler av sentrum.

Ifølge SOS Rasisme kommer en håndfull tilreisende høyreekstreme fra England og Sverige til å delta i demonstrasjonen til NDL. Regionansvarlig i Oslo Bård Frantzen tror ikke det kommer til å være mer en 10-15 personer totalt i NDL-demonstrasjonen.

— NDL er en Facebook-gruppe og ikke noe mer. Vi vet hvem og hvor engelskmennene og svenskene er, og kommer til å fotfølge dem gjennom byen hele helgen med fredelige virkemidler, sier Frantzen.

NDL: - Alltid en baktanke

Lena Andreassen, leder i NDL, bekrefter at tid og sted for demonstrasjonen lørdag ikke er tilfeldig valgt.

- Det er alltid en baktanke med ting. 9. april er datoen da Norge ble okkupert. Vi vil bruke det til å trekke paralleller til ekstrem islam, sier Andreassen til Aftenposten.no.

- Betyr det at dere tror Norge står foran en ny okkupasjon?

— Vi ser tydelig at radikale muslimske terrorgrupper har fått fotfeste. I England mener radikale muslimer at sharialovene skal gjelde.

- Skjønner du at noen synes det er støtende at dere bruker okkupasjonsdagen fra 2. verdenskrig til å demonstrere mot muslimer?

— De som kan sin historie burde vite at Hitler samarbeidet med muslimene under 2. verdenskrig. Det er paralleller mellom islam og nazisme. Men vi er ikke mot vanlige muslimer, bare de fundamentalistiske gruppene, hevder Andreassen.