Norge

Ingen Abbasi-redegjørelse fra justisministeren før sommeren

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kommer ikke til å redegjøre om Abbasi-saken i Stortinget før sommeren, slik SV har krevd.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kommer ikke til Stortinget for å redegjøre om Abbasi-saken før sommeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB

Søsknene Yasin (midten), Ehsan (t.h.) landet på Værnes torsdag kveld. Også moren Atefa Rezaie Abbasi, som har vært innlagt på sykehus siden søndag, og søsteren Taibeh kom tilbake til Trondheim. Myndighetene forsøkte å frakte familien til Afghanistan i helgen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Stortinget hadde sin siste dag i vårsesjonen fredag, og det betyr at det ikke blir noen redegjørelse i saken før til høsten.

– Det er helt utrolig at justisministeren ikke har tenkt å informere Stortinget før godt utpå høsten om hvem som sa det var greit å kaste ut en bevisstløs person, hvem som sa det var greit å skille barn og ungdom fra sin mor når livet deres var som tøffest, sier SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til NTB.

– Det minste justisministeren kan gjøre nå, er å sikre at utkastelsen gås gjennom med lys og lykter, og at dette ikke gjentar seg, sier han.

Kallmyr holdt en foreløpig orientering for Stortinget mandag kveld.

– Det er behov for mer informasjon i saken før man tar bastante konklusjoner. Det skal vi sørge for, og så skal vi orientere Stortinget, sa han da.

Abbasi-familien kom til Norge som asylsøkere i 2012, men mistet oppholdstillatelsen i 2014. Siden har familien fått avslag på flere nye søknader om oppholdstillatelse, og asylsaken vært prøvd for retten i flere runder.

De ble sendt ut av landet sist helg, men moren gikk inn i en bevisstløs tilstand under uttransporteringen, og afghanske myndigheter nektet å ta imot de tre søsknene.

 1. Les også

  Abbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim

 2. Les også

  Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt

 3. Les også

  Unge afghanere blir utsatt for et enormt psykisk press | Mina Moghadam

 4. Les også

  Enda strengere innvandringspolitikk er ikke nøkkelen til å sikre velferdsstaten | Forskere ved Institutt for fredsforskning (PRIO)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Asylpolitikk
 2. Jøran Kallmyr
 3. Asyl

Relevante artikler

 1. NORGE

  Abbasi-søsknene gjenforent med moren

 2. NORGE

  Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli

 3. NORGE

  Tilsynssak mot lege i Abbasi-saken

 4. NORGE

  Politiet avbryter uttransporteringen av Abbasi-søsknene. Afghanske myndigheter nekter å ta imot dem.

 5. NORGE

  Abbasi-søsknene risikerer internering i Norge

 6. NORGE

  Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt