- Ap lytter mer til oljeindustrien og LO enn på velgerne

Miljøbevegelsen sparer ikke på glosene når de kommenterer Arbeiderpartiets ønsker om å få utført en konsekvensutredning om oljeproduksjon utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Bellona-leder Frederic Hauge er kritisk til Aps avgjørelse om å få utført en konsekvensutredning av de uåpnede havområdene.

Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen opplyser at partiet ønsker å konsekvensutrede oljevirksomhet i de uåpnede havområdene.

SV har vært den sterkeste motstanderen mot å åpne opp for oljeboring i de tre områdene i Lofoten og Vesterålen. I partiets forlag til arbeidsprogram for 2013 til 2017 heter det at «viktige fiskeriområder som Lofoten, Vesterålen og Senja og Møreblokkene må holdes oljefrie».

SV-leder Audun Lysbakken ville onsdag kveld ikke kommentere forslaget fra Arbeiderpartiets programkomité. Det gjør flere miljøorganisasjoner:

— Meningsmålinger har vist at det i befolkningen er et flertall mot oljeboring. Ledelsen i Arbeiderpartiet lytter åpenbart mer til oljeindustrien og LO enn på velgerne. Dette er en topptung beslutninger som ignorerer grasrotas skepsis, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

— Det er utrolig trist at Arbeiderpartiet ser ut til å være et parti der særinteresser og LO bestemmer. Utspillet fra Helga Pedersen er selve symbolet på en grådighet uten sidestykke. I kveld har kraftsosialistene i Arbeiderpartiet blitt oljesosialister, sier Hauge.

Bellona-lederen sier han forventer at SV nå viser seg som et godt miljøparti i den rødgrønne regjeringen.

— Dersom SV skal kunne vise at det gir noen mening å ha partiet i regjering, er det nå SV-ledelsen må vise seg frem som politikere med gjennomslagskraft, avslutter Frederic Hauge.

Naturvernforbundet lover kamp

— Det blir kamp mot forslaget om oljeboring, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet. Han sier det er totalt uforsvarlig å sette i gang oljeboring i dette området.

- Vi håper at Ap-folk som ønsker å ta vare på vårt felles matfat og som vil at Norge skal ta sin del av ansvaret i klimakampen, kjenner sin besøkelsestid og jobber frem mot landsmøtet for å hindre at Arbeiderpartiet går til valg på mer forurensning, sier Haltbrekken til Aftenposten.no.

Silje Lundberg i Natur og ungdom lover ungdomsopprør mot oljeboring i disse områdene:

— I 2009 sa Helga Pedersen at «Natur og Ungdom kan være trygge på at miljøinteressene skal veie tungt» i spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå viser hun og flertallet i Arbeiderpartiets programkomité hvor de virkelig står, og de viser at de ikke bryr seg en døyt om miljøinteressene, mener Natur og ungdom-lederen.

Venstre er skuffet

Venstres Ola Elvestuen er skuffet over Arbeiderpartiets programforslag:

— Venstre vil ha ha varig vern av de sårbare havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja av hensyn til fiskeri og natur. Hvis ikke vi skal verne disse sårbare havområdene som blant annet er viktige gyteområder for torsk - hva skal man da verne? spør nestleder i Venstre, Ola Elvestuen. Han legger til at Venstre tidligere har fått på plass vern av disse havområdene i regjering med KrF og Høyre.

— Det har vi tenkt å få til igjen, sier Elvestuen.

AUF-leder Eskil Pedersen tok dissens på hele olje- og gass-kapittelet i forslaget fra programkomiteen. Han mener konsekvensutredning er en dårlig idé:

— Vi er imot konsekvensutredning. Alle miljøfaglige instanser advarer mot oljeboring i dette sårbare området. Og konsekvensutredning betyr det samme som åpning for oljeleting. Dessuten er vi imot fordi det setter det rødgrønne regjeringsprosjektet i fare, sier Eskil Pedersen.

Helga Pederesen sier til Aftenposten at Regjeringen har innhentet kunnskap om miljørisiko og fiskerier i området, og at en konsekvensanalyse er et naturliig neste steg. Hun ser ikke noe overraskende i dette.