Norge

Tolldirektøren bekymret for syntetiske narkotika

 • Svend Ole Kvilesjø

Dette bildet er Mexico, der politiet avdekket en hel fabrikk der de laget syntetisk narkotika. Foto: POLITIET / AP

Dette beslaget av narkotiske stoffer ble gjort i den Nederlanske byen Veldhoven. Foto: POLITIET / AP

 • I løpet av de tre siste årene er det identifisert 100 nye syntetiske narkotiske stoffer i Europa. Bare et fåtall av disse er kommet inn på narkotikalisten i Norge, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Onsdag 4. januar fremla tolldirektøren beslagsstatistikken for fjoråret.

I 2011 gjorde Tollvesenet i Norge mer enn 100 beslag av nye, syntetiske stoffer, som vesentlig ble bestilt via nettbutikker.

Like før jul førte Statens legemiddelverk opp åtte typer syntetisk hasj på den norske narkotikalisten.

— Langt fra nok, mener toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Les også

Her knuser politiet døren til en narkotika-mistenkt

— Her må nok legemiddelverket være raskere med å få satt nye stoffer på listen. Bare i løpet av de tre siste årene er det i Europa identifisert mer enn 100 nye syntetiske narkotiske stoffer. Da hjelper det ikke stort at bare et fåtall av dem regnes som narkotiske stoffer i Norge, sier Røse til Aftenposten.no.

- Mye av disse stoffene brukes i de såkalte klubbmiljøene ute i Europa. Og det der bekymringen er størst i Norge også. For tollvesenet og politiet er det avgjørende å ha et regelverk som muliggjør mer effektiv kontroll. I fjor var det 248 narkotikadødsfall i Norge. Derfor vil alltid narkotikasmuglingen stå øverst på Tollvesenets prioriteringsliste, understreker Røse.

Les også

Kunstig hasj er oppført på narkotikalisten

— Vi må være helt sikre

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i avdeling for legemiddelinformasjon i Statens legemiddelverk deler tolldirektørens bekymring for flommen av nye narkotiske stoffer.

- Men vi må være helt sikre på at disse stoffene faktisk har narkotisk virkning, før de tas opp på listen. Dette gjøre i et samarbeid med legemiddelmyndigheter i mange land, sier Madsen til Aftenposten.no.

— I løpet av de to siste årene har vi tatt opp 18 nye narkotiske stoffer på narkotikalisten i Norge. Åtte, som kom på listen i desember, er såkalte syntetiske canabinoider, kjemisk fremstilte varianter av de stoffene som finnes i hasj. De ti andre ble ført opp våren 2010. Dette er narkotiske stoffer som er kjemisk fremstilt.

- Ikke alle stoffer virker

Arbeidet med å sjekke - og kvalitetsikre virkningen av de nye stoffene som kommer på det illegale markedet, tar lang tid.

— Det er viktig at vi har analysemetoder som er nøyaktige og presise, og det tar noe tid å utvikle. Så viser det seg også at ikke alle nye stoffer har narkotisk virkning. Og desto viktigere er det at disse ikke tas opp på narkotikalisten. For vi vil ikke at folk skal bli straffet på feil grunnlag, sier fagdirektør Steinar Madsen til Aftenposten.no.

Rekordmange tollbeslag

Tollvesenets grensekontroll førte i fjor til 35.500 beslag. Av dem er 2500 narkotikabeslag. Det er nye rekord.

Mer hasj og marihuana

Beslagene av de narkotiske stoffene hasj og marihuana økte kraftig i fjor.

— Totalt tok vi beslag i 1,5 tonn hasj, et stort kvantum etter norske forhold. Fem av beslagene var på mer enn 100 kilo, hvorav det største var på 560 kilo, sier Røse.

I tillegg avdekket tollere i våre naboland flere store narkotikapartier som var på vei til Norge (se fakta til høyre på siden). Så sent som 16. november fant danske tollere 540 kilo hasj i en trailer som skulle til Norge.

— Her var det tilfeldighetene som gjorde at hasjpartiet ble avdekket i Danmark. Hvis ikke ville vi nok funnet det, hevder Røse.

Les også

Hasj-flom på Rygge

Stabilt forbruk

— Ser vi på det store narkotikabildet i Norge, er forbruket, eller misbruket, ganske stabilt, faktisk peker det litt nedover. Men selv om forbruket av narkotika i Norge er stabilt, vil tollbeslagene alltid variere noe. Ikke minst fordi smuglerne stadig finner på nye måter å smulge inn stoffet på, slik at Tollvesenet hele tiden må være i forkant av denne utviklingen, sier Røse til Aftenposten.no.

Men uansett hvor flinke tollerne blir til å avdekke smugling, vil de aldri klare å stoppe alt.

— Norge er et lite land, men vi har enormt lange grenser. Det er ikke vanskelig for meg som tolldirektør å innrømme at det er en god del mer som slipper gjennom, enn det vi klarer å stanse, sier Bjørn Røse.

Han understreker at det er viktig å se på narkotikasmugling i et globalt perspektiv. For når narkotikaen kommer frem til den norske grensen, har partiet allerede passert mange andre grenseoverganger.

— Heroinproduksjonen foregår vesentlig i Afghanistan, kokain i Sør-Amerika og hasj i Nord-Afrika. De største beslagene tas naturlig nok nær opprinnelseslandet. Så hvis vi hadde klart å legge sammen samtlige narkotikabeslag i verden, ville vi nok sett at en god del av det som produseres, faktisk blir beslaglagt, hevder Røse.

Stanset 1400 personer på grensen

Tollvesenet har ansvaret for kontroll av varer. Personkontroll er politiets oppgave.

— Men siden Tollvesenet er sentralt plassert på grensen, er det naturlig at vi hjelper politiet. Og vi klarte i 2011 å stanse mer enn 1400 personer som vi mistenkte for ulovlig innreise eller innvandring. Dette er bekymringsfullt, for en del av disse menneskene kommer til Norge med langt fra legale hensikter, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

 1. Les også

  Hadde 6,9 kilo heroin gjemt i bilen

 2. Les også

  Storaksjon bremser hasjleveransene til Oslo sentrum

 3. Les også

  Ektepar i 60-årene smuglet 260 kilo hasj

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er bekymret over de nye syntetiske stoffene som stadig vekk oppdages i Europa – og Norge. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX