Norge

Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) er bekymret for digital avhengighet og mener foreldre ikke bør gi barn smarttelefon før de begynner på ungdomsskolen.

Nesten alle barn har smarttelefon når de er ti år, viser en ny undersøkelse. Dette mener digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) er for tidlig og ber foreldre nekte barna smarttelefon.
  • NTB

Ni av ti tiåringer hadde i 2018 egen smarttelefon, en økning fra 2014 da 67 prosent av landets tiåringer hadde slik telefon. Utviklingen bekymrer digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) som ser at telefonene stjeler av barns tid fra lek og sosial aktivitet med andre. Han ber foreldre vente med å gi barna slike telefoner.

– Barn trenger ikke smarttelefon. Når hovedgrunnen til at de skal ha telefon er kontakt med foreldre, holder det lenge med en gammeldags mobiltelefon som kan ringe og sende meldinger, sier Astrup til Klassekampen.

Aftenposten Junior skrev i forrige uke om en 8.-klasse ved Majorstuen skole som registrerte all skjermtid i løpet av en uke. Oppdraget fikk de av avisen. I gjennomsnitt brukte de syv timer daglig på skjerm, noe som omfattet bruk av Ipad, mobil, TV og dataspill både på skolen og på fritiden. 8.-klassingene brukte mest tid på mobilen, rundt fire timer om dagen. Og på mobil var Snapchat appen de brukte aller mest.

Astrup er bekymret for at de yngste brukerne er utsatt for digital avhengighet og for å bli utnyttet. Han viser til at de fleste sosiale medier har en 13-årsgrense for å opprette egen bruker.

Leder i Utdanningsforbundets lederråd, Tormod Korpås, støtter ministerens initiativ, men advarer om at tendensen ikke kan stanses av foreldre alene. Korpås oppfordrer Astrup til å be Helsedirektoratet lage som retningslinjer foreldre og skoler kan bruke.

Red.anm.: I etterkant av publisering har vi endret en setning i saken:

8.-klassingene brukte mest tid på Snapchat, rundt fire timer om dagen.

Setningen er endret til følgende:

8.-klassingene brukte mest tid på mobilen, rundt fire timer om dagen. Og på mobil var Snapchat appen de brukte aller mest.

Les også

Hjemme hos denne familien er det tydelige regler for skjermbruk: – Det er en del av barneoppdragelsen

Les mer om

  1. Smarttelefon
  2. Barn
  3. Nikolai Astrup
  4. Foreldrekoden