Norge

Anbefaler vaksine mot flått

Folkehelseinstituttet anbefaler at personer som oppholder seg mye i flåttområder med mye flått, må vurdere å vaksinere seg.

Ferdes du i skog og kratt i Agderfylkene, Telemark eller Vestfold, bør du vurdere vaksinasjon, sier Folkehelseinstituttet. JAN TOMAS ESPEDAL

 • Tine Dommerud

Mange reiser til sjøen i stedet for fjellet i påsken. Folkehelsas anbefaling gjelder særlig personer som ofte blir bitt av flått.

Ut ifra den kunnskap man har i dag, er risikoen for såkalt TBE-smitte ved flåttbitt i Norge størst i kystkommuner og tilstøtende geografiske områder i Agderfylkene, Telemark og Vestfold.

TBE-virus kan gi hjernebetennelse, men viruset er forholdsvis sjeldent i Norge.

Les også

- Jeg mistet delvis bevisstheten, var plaget av en forferdelige hodepine

Viruset forekommer mange steder i Europa og har i de senere år etablert seg også i kystdistriktene i Sør-Norge.

15 tilfeller

Folkehelseinstituttet presiserer likevel er fore­komsten av skogflåttencefalitt fortsatt lav i Norge. I 2011 ble det til meldt 15 tilfeller av skogflåttencefalitt. Ett tilfelle var antatt smittet i utlandet, resten var antatt smittet i Norge.

Tidligere har Folkehelseinstituttet meldt fra om enkeltkommuner i Agderfylkene, Telemark og Vestfold hvor det er risiko for å bli eksponert for TBE-virus ved flåttbitt. TBE-virus er nå påvist i så mange kystkommuner og tilstøtende geografiske områder at helsemyndighetene ikke lenger finner det fornuftig å peke ut enkeltkommuner der risikoen for slik smitte er høyere enn andre steder.

Østfold med argusøyne

— Hverken flått eller virus respekterer kommunegrenser. Vaksineanbefalingen gjelder både fastboende og besøkende. Personer som bør vurdere vaksinen, er for eksempel skogs­arbeidere, orienterings­løpere og andre som går tur eller opp­holder seg mye i flåtterreng i de aktuelle områdene.

Les også

Anbefaler hytteiere åvurdere flåttvaksine

Det første tilfellet med antatt TBE-smitte i Østfold ble meldt i 2011. Folkehelse­instituttet følger situasjonen i Østfold nøye. Forekomst av henholdsvis TBE-virus hos flått og anti­stoffer mot TBE-virus hos blodgivere i Østfold vil bli undersøkt. Dette vil danne grunn­lag for frem­tidige vaksineanbefalinger for Østfold.

 1. Les også

  Anbefaler hytteiere i Sverige å vurdere flåttvaksine

 2. Les også

  Farlig flått funnet i Østfold for første gang

 3. Les også

  Smittevern-sjefslutter etter 21 år

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Folkehelseinstituttet: Blir du ofte bitt av flått? Ta vaksine!

 2. NORGE

  Nå bør du sjekke deg for flått

 3. NORGE

  Flåttvirus påvist i Rogaland

 4. NORGE

  Sjøvannsbakterien: Syv alvorlige syke – 27 smittet med mildere infeksjoner

 5. NORGE

  Ikke vanskelig å diagnostisere borreliose, mener forsker

 6. NORGE

  Utelukker ikke at nytt lungevirus kan spre seg til Norge