- Dette er en mordbrann

afp000504847-uqtLUMnTFs-1Dd337DeQh.jpg
  • Nord-Europas største massemord etter andre verdenskrig, sier arbeidsgruppe som har undersøkt Scandinavian Star-brannene.

Lørdag legges det frem en ny rapport om Scandinavian Star-brannen for 23 år siden der 159 mennesker omkom. Den selvoppnevte arbeidsgruppen som har laget rapporten mener politiet la skylden på feil person, en dansk lastebilsjåfør som døde i brannen.

Gruppen har gått gjennom 28. 000 sider med politidokumenter. De mener brannnen ble påsatt av folk blant mannskapet. Det skal ha vært ni brannstiftere.

— Massemord

— Dette er en mordbrann, ikke en ulykke, sa fagsjef Håkon Winterseth i gruppen på en pressekonferanse i Bergen lørdag.

Han er senioringeniør og ekspert på brannteknikk i Skansen Consult.

Han minnet om at langt flere døde i brannen enn i Utøya-tragedien og kalte det Nord-Europas største massemord etter andre verdenskrig.

- Vi kan bevise at «Scandinavian Star» ble overforsikret så sent som én uke før hun brant, sa Gisle Weddegjerde, skipsinspektør og medlem av ekspertpanelet før rapporten ble lagt frem.

- Forsikringssvindel

Gruppen mener det dreide seg om forsøk på forsikringssvindel og hevder å ha dokumentasjon på at minst 17 millioner dollar ble utbetalt til et Miami-basert selskap i forsikringsoppgjøret, og at brannstifterne fikk betalt

De mener mannskapet gikk fra vindu til og knuste vinduer i for at brannen skulle spre seg. Arbeidsgruppen kom med sterk kritikk av etterforskningen og karakteriserte den som en skandale.

De mener at de med sikkerhet har bevis for at fire branner på båten ble påsatt, og at det er sannsynlig at det kan ha vært to ytterligere to branner.

Les også

 - Vil navngi flere som sto bak Scandinavian Star-brannene

Vil anmelde politijuristen

Ekspertgruppen som på nytt har vurdert dødsbrannen på Scandinavian Star i 1990, vil i løpet av helgen utforme en anmeldelse mot den daværende politijuristen som ledet etterforskningen, skriver NTB.

Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star vil i løpet av helgen avklare hvordan de skal utforme en anmeldelse mot en eller flere med ansvar for etterforskningen, skriver Dagbladet.

– Det synes allerede klart at vi ønsker å få etterforsket påtaleansvarlig Nicolai Bjønnes av et uhildet organ. Det kan bli Spesialenheten for politisaker, sier nestleder Terje Bergsvåg i stiftelsen.

Stiftelsen Etterforskning Av Mordbrannen Scandinavian Star ble registret i 2010. Siste leverte regnskap er for 2011 og viste en egenkapital på 42 000 kroner. Leder er Arne Steen, forfatter av boken Dødens seilas.

I dag er Nikolai Bjønnes privatpraktiserende advokat i Oslo, men for 23 år siden var juristen politiets påtaleansvarlige under etterforskningen av brannen. Flere ganger i kjølvannet av saken er Bjønnes blitt kritisert for sin håndtering.

Vil ikke kommentere

Bjønnes avviser å kommentere saken overfor avisen.

– Jeg har funnet ut at jeg ikke skal uttale meg noe mer om den saken. En eller annen gang må også jeg være ferdig med den, sier Bjønnes og fastholder at han anser saken som ferdig oppklart.

I Spesialenheten for politisaker er de forberedt på vurdere saken dersom en anmeldelse kommer deres vei.

– I utgangspunktet høres dette ut som en sak for Spesialenheten. Vi vil selvfølgelig vurdere saken på lik linje med andre saker vi får inn, men det kan bli et tema om denne saken er foreldet, sier etterforsker Vegard Nilsen i Spesialenheten til NTB.

— Viktige spørsmål ble aldri stilt

Granskerne fra SINTEF som undersøkte brannen om bord i Scandinavian Star, hadde ikke mandat til følge hele brannforløpet. Derfor ble viktige spørsmål aldri verken stilt eller besvart, skriver NTB.

– Vi kunne jo ikke drive på som privatetterforskere. Vi hadde en veldig spesifikk oppgave. Parallelt med våre undersøkelser drev Kripos på med sin oppgave, har tidligere brannekspert Øystein Meland ved SINTEF sagt til den nye ekspertgruppen som lørdag la fram sine konklusjoner.

Av fire branner som oppsto i skipet for 23 år siden, undersøkte brannekspertene bare de tidligste tilløpene. Men to alvorlige branner, en fra et ødelagt rør med hydraulikkolje og en annen som oppsto nesten et døgn etter første brann, ble aldri undersøkt av politiets innleide granskere.

I ettertid stemmer brannene dårlig overens med konklusjonen om at en mann, som døde i den første brannen, alene skal ha vært gjerningsmannen bak tragedien.

– Ingen har sett på dette. Dette var langt utenfor SINTEFs mandat og dette var en så høyt profilert sak at ingen kunne drive som privatdetektiv. De hadde sitt mandat, å følge brannen til kapteinen gikk fra borde, og ferdig med det, sa brannekspert Håkon Winterseth som er en av dem som har utarbeidet den nye rapporten.