Norge

- Metallgjenstander funnet

Letemannskaper har funnet metallgjenstander i søksområdet i Sverige, bekrefter forsvarsdepartementet overfor Aftenposten.no.

Redningsmannskaper er i området for å lete etter det savnede Herculesflyet. Store ressurser er tilgjengelig for den svenske redningsledelsen, men uværet i området skaper vanskeligheter. Jan T. Espedal

 • Hans O. Torgersen
 • Anders Mathias Johansen
 • Olav Eggesvik

Det skal være militære mannskaper på bakken som har gjort funn, men det er ikke bekreftet at det dreier seg om vrakrester fra det savnede norske Hercules-flyet.

— Vi har fått beskjed om at metalldeler skal være funnet i fjellskrenten, men noe mer vet vi ikke, sier pressevakt ved Forsvarsdepartementet, Marita Hundershagen til Aftenposten.no.

Den svenske redningstjenesten bekrefter overfor Aftenposten.no at de har fått melding fra en svensk militær enhet, som de ikke kontrollerer, at de har gjort funn av flere objekter, blant annet en borrelås og et polstret objekt. Ifølge Hovedredningssentralen i Nord-Norge skal det polsrede objektet være en del av et flysete. Alt var dynket i parafin.

 • Det er ikke verifisert at det et fra herkulesflyet men det tyder på det, sier Tore Wangsjord ved Hovedredningssentralen til TV2.

En kilde i det svenske forsvaret bekrefter imidlertid at vrakdeler fra det norske Hercules-flyet som forsvant i Nord-Sverige torsdag ettermiddager er funnet, melder TT.

Til TV2 sier forsvarsminister Espen Barth Eide at flere metallgjenstander skal ha blitt observert på begge sider av fjellet.

— Jeg vil advare mot at vi trekker konklusjoner for fort, men det kan være at vi er på sporet av noe, sier han til TV 2.

Barth Eide var fredag kveld på årsmøtet i Oslo Arbeiderparti da han fikk beskjed om funnene og forlot møtet.

Lukter parafin

Forsvarsjef Harald Sunde sier til NRK at svenske letemannskaper har funnet vrakrester som lukter parafin.

– Ja, den svenske redningsledelsen har erklært området som havaristed basert på disse funnene. Vi har fått opplyst fra et svensk redningsteam at det lukter parafin av vrakrestene. Vi har også fått inn opplysning fra vårt eget team om at de kan observere vrakdelene, sier Sunde til NRK.

– Svenske myndigheter har erklært Kebnekaise som et havaristed. Det baserer seg på funn som er gjort i breområdene øst av selve fjelltoppen. Det er identifisert metallbiter. Etter svenske opplysninger fra et redningsteam skal disse også lukte av parafin, sier forsvarssjef Harald Lunde til NRK dagsrevyen.

Så oransje gjenstander

Den svenske redningssentralen, som leder leteaksjonen, kan ikke bekrefte funnet, som skal være gjort i området der besetningen på et norsk Orion-fly tidligere fredag observerte oransje gjenstander.

Les også

Flere redningshelikopteremåtte snu enda en gang

— Vi har ubekreftede meldinger om dette funnet. Vi forsøker å nå frem til kilden til informasjonen. Det skal ha vært to militære avdelinger på bakken som har gjort funnet, sier pressetalsmann Peter Lindqvist ved redningssentralen til Aftenposten.no.

– Ingen har vært og tatt i disse gjenstandene, så det kan jo være hva som helst. Vi forsøker stadig å komme ned til dem, sier redningsleder Tobias Nicander i Sverige til NTB.

Funnene skal ha blitt gjort i nærheten av Kebnekaises sydtopp ved Björlingbreen. Sydtoppen, Sveriges høyeste fjell, ligger på 2117 meter over havet.

Bakkemannskapet avsluttet søket

Ifølge Den svenske redningssentralen opplyser operasjonslederen for politiet at bakkemannskapet avbrøt søket etter Herkulesflyet klokken 1800 fredag kveld. Letearbeidet skal etter planen fortsette fra bakken fra klokken 0500 lørdag morgen.

Norsk folkehjelp har også trukket sine bakkestyrker tilbake og skal fortsette letingen i morgen tidlig.

Leter fra luften gjennom natten

To norske F-16, ett Orion-fly, ett britisk Awacs, to svenske- og to norske helikoptre skal fortsette letingen fra luften gjennom natten, opplyser Peter Lindquist fra den svenske redningstjenesten til Aftenposten.no.

— Vi ser det slik at vi fortsatt ikke har lokalisert det savnede flyet. Derfor vil letingen fortsette gjennom natten fra luften. Det sier Peter Lindquist fra den svenske redningstjenesten.

Ifølge Lindquist avhenger mye av været.

— Vinden har løyet noe, men det er fortsatt snøbyger i leteområdet, sier han til Aftenposten fredag ved 21-tiden.

 1. Les også

  Redningshelikopter måtte snu enda en gang

 2. Les også

  Superfly deltar i søket etter savnet Hercules

 3. Les også

  - Håper de venter ved vraket

FS00020224.jpg Jan T. Espedal

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 2. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 4. NORGE

  Knut Olav Åmås' favoritter

 5. NORGE

  Her skapte protestvalg lokale politiske jordskjelv

 6. NORGE

  Rumenere i Oslo avviser at de er involvert i organisert kriminalitet