Norge

Tidligere læstadianer mener Manshaus kan ha blitt påvirket av menighet

Drapstiltalte Philip Manshaus ble introdusert for læstadianerne da han gikk på folkehøgskole. Daniel Skjevik-Aasberg tror han fant andre islamskeptikere der.

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus skal ha begynt å gå på læstadianske samlinger etter å ha blitt introdusert for det lokale forsamlingshuset til De førstefødte på Malm av en medelev på Fosen folkehøgskole i indre Trøndelag. Det har tidligere kommet fram at medelever mener Manshaus på samme tid isolerte seg og leste Bibelen. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB

– Manshaus kan ha tenkt at «dette er mennesker som er enige med meg». Ikke nødvendigvis i virkemidler og mål, men i skepsisen mot innvandrere og muslimer, sier Unge Høyre-nestleder Daniel Skjevik-Aasberg til Vårt Land.

Skjevik-Aasberg er utbryter fra en læstadiansk familie i Nordland, nærmere bestemt en gren kalt De førstefødte. Ifølge Skjevik-Aasberg er De førstefødte svært kritiske til mye, særlig til muslimer.

Les også

Manshaus i varetekt fram til rettssaken i mai

Tror ikke det er hovedforklaringen

Phillip Manshaus skal ha begynt å gå på læstadianske samlinger etter å ha blitt introdusert for det lokale forsamlingshuset til De førstefødte på Malm av en medelev på Fosen folkehøgskole i indre Trøndelag. På samme tid oppgir medelever at Manshaus endret seg, isolerte seg og leste Bibelen.

Skjevik-Aasberg tror ikke læstadianerne er hovedforklaringen bak radikaliseringen av Manshaus, men tror det kan ha bidratt.

– Når de treffer på feil type person, kan det være veldig skadelig og få et fatalt utfall, sier Skjevik-Aasberg.

Informasjonsansvarlig Vidar Bolle hos De førstefødte er svært uenig i at de er spesielt muslimkritiske og i at Manshaus kan ha funnet seg til rette på grunn av at han fant meningsfeller.

– Politisk ståsted når det kommer til innvandring er uinteressant for oss. Alle mennesker er like mye verdt, og vi ønsker alle velkommen uansett hudfarge og religion, sier Bolle.

– Vi kan ikke ta ansvar for enkeltpersoner sine handlinger selv om de har vært på våre åpne gudstjenester, sier Bolle.

 1. Les også

  Philip Manshaus tiltalt for drap og terrorhandling

Les mer om

 1. Radikalisering
 2. Religion

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Philip Manshaus er en ytterst farlig mann i mange år fremover

 2. NORGE
  Publisert:

  65 år gamle Rafiq overmannet Manshaus. Nå forklarer han seg i retten.

 3. NORGE
  Publisert:

  Terrortiltaltes forsvarer: – Han anser seg selv som tilregnelig fullt ut

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  For meg fremstår Philip Manshaus som en kloning av Anders Behring Breivik

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Hvordan bør norske muslimer reagere mot hets og provokasjoner?

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Etterlyst: et konsekvent forsvar for ytringsfriheten