Norge

Kontaktnett viktig

Nesten 3 av 4 får jobb gjennom bekjente eller venner, viser ny undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå i Sverige.

Kontaktnettet ditt er gull verdt når du skal søke jobb. Foto: ILL.FOTO:CORBIS

  • Linda Johnsen Ørstavik

Les også:

Kontakter er viktigst for å få ny jobb, dette viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå, SCB, i Sverige.

Nesten 3 av 4 får arbeid gjennom kontakter, bekjente og venner, melder metrojobb.se.

Kontakter betyr mest

Kontakter er den vanligste veien til jobb, viser en ny undersøkelse av alle ansettelser i Sverige mellom andre og tredje kvartal 2010.

Kontakter slår både arbeidskontoret, annonser i aviser og jobbformidlere på nett.

— Vi har sett på hva som var den første kontakten, eller det første mediet som arbeidssøker fikk informasjon om jobben igjennom, sier Katja Olofsson, utreder hos SCB, til metrojobb.se.

Direkte kontakt er avgjørende

Direkte kontakt med arbeidsgiveren eller tips fra venner og bekjente er den absolutt vanligste måten å få jobb på, og nesten 75 prosent fikk jobb på nettopp denne måten i perioden.

Tallene viser at hele 79.000 fikk jobb gjennom bekjente.

Å søke jobb gjennom annonser førte til 23.000 ansettelser, mens 34.000 mennesker fikk jobb gjennom arbeidsformidlingen.

Kontakter kan være alt fra en venn eller et familiemedlem som har anbefalt personen å søke på jobben, til at arbeidsgiveren har gitt lyd fra seg etter at jobbsøkeren kontaktet arbeidsgiveren.

Har du spørsmål om jobb, karriere og rekruttering? Spør Aftenpostens jobbeksperter her.

Nyttig med nettverk

Aftenpostens jobbekspert og leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten, tror at resultatene kan overføres til Norge.

— Jeg tror det alltid har vært slik at nettverk er viktig, men at man de siste årene har blitt mer bevisst på hvor nyttig dette faktisk er. Det er kjempeviktig å bruke andre kanaler enn kun stillingsannonser når man er på jobbjakt, sier han.

Hellsten sier at du ikke kan forvente at nettverket ditt skaffer deg jobben, men at det kan hjelpe deg med informasjon, tips og kontakter som kan bringe deg ett steg videre. Han råder også jobbsøkere til å ikke være kynisk i sin bruk av bekjente.

Ny plattform

Hellsten sier at fremveksten av de sosiale mediene har skapt en ny og nyttig plattform for jobbsøkere, fordi man her enkelt kan komme i kontakt med andre bekjentskaper enn dem man snakker med daglig.

— Det er viktig at den som søker jobb i dag setter seg inn i hvordan man bruker nettverk, og hvordan man kan ha nytte av bekjentskaper på en best mulig måte.

Han sier at jobbsøking handler om å være synlig, og nevner LinkedIn og Twitter som gode kanaler for å følge relevante arbeidsgivere, miljøer og personer.

— Arbeidsgivere legger ofte ut informasjon om ledige stillinger, og det skjer mye annet der som er relevant for personer som er på utgikk etter ny jobb, sier Hellsten.

Har du spørsmål om utdannelse og karriere? Spør Aftenpostens jobbekspert Gisle Hellsten her

Bruk nettverk med omhu

Hellsten vil ikke si noe om hvorvidt dagens utvikling i arbeidsmarkedet er bra eller dårlig, men at hver enkelt av oss må være bevisst på at det er denne retningen utviklingen tar.

— Når man ser hvor viktig nettverk er i dag, så er det uunngåelig for jobbsøkere å ikke henge seg på.

Han anbefaler likevel alle jobbsøkere om å bruke nettverket sitt med omhu.

— Vær åpen med din agenda. Du må være mottagelig for et nei, og du må respektere svarene og tilbakemeldingene som du får underveis, sier han.

Les også

  1. Menn tjener på CV med bilde

  2. De vanligste CV- tabbene

Aftenpostens jobbekspert Gisle Hellsten. Foto: FOTO:PRIVAT