Brøl, streik og konserter. Fredag håper arrangørene på en ny gigantprotest for klima.

Fredag blir det ny skolestreik før titusener av voksne får muligheten til å brøle ut sin klimafrustrasjon.

Arrangørene for de to arrangementene tror flere titusener vil møte frem. Det blir skolestreik i minst 30 byer rundt i landet, og klimabrøl minst 12 steder.

– Vi har ennå ikke fått den klimapolitikken vi trenger. Derfor streiker vi igjen, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom. Sammen med organisasjonene Spire, Changemaker og KFUK-KFUM Global arrangerer NU igjen skolestreik. I mars streiket mer enn 40.000 elever.

– Det er snart lokalvalg. Barn og mange unge kan ikke stemme. Skolestreik er vår måte å si ifra på, sier Eiterjord.

Hver dag i flere måneder har Even Nord Rydningen brølt ut sin klimaprotest foran Stortinget. Fredag får han selskap av flere.

Etter at tusenvis av elever har ropt ut sin utålmodighet og hørt appeller fra blant annet Penelope Lea fra Miljøagentene fra klokken 12 foran Stortinget, overtar Klimabrølet.

Initiativtager Even Nord Rydningen tror minst 50.000 voksne folk vil stille opp fra klokken 15 og utover. Det starter med urfremføring av en klimahymne hvor 40 blåsere skal spille fra toppen av 40 bygninger rundt i Oslo sentrum i samspill med klokkene i Oslo rådhus. Deretter skal flere av Norges fremste metalartister sammen med døve barn gi et høylytt klimabrøl før appeller og selve klimabrølet som kommer 16.30.

– Jeg har skikkelig gåsehud. Dette blir så utrolig stort, sier Rydningen.

– Vi mobiliserer de tause voksne, alle dem som er dypt bekymret over klimakrisen. De som kjenner apati og handlingslammelse, som vil ha endring, sier han.

Greta Thunberg satte i gangen en globale skolestreik-kampanje da hun satte seg ned foran den svenske riksdagen 22. august 2018.
Les også

Hvilken topp er Norges høyeste? Debatten er avlyst for alltid.

Politisk uavhengige

Klimabrølet arrangeres av folk som hverken har fortid i miljøbevegelsen eller politiske partier.

– Vi er helt uavhengige. Vi er foreldre og vanlige folk som bryr oss. Vi står sammen for å vise at kampen for å stoppe oppvarmingen på 1,5 grader er mulig, at det er gøy og at det er det desidert mest lønnsomme, sier Rydningen.

Initiativtagerne har fått med seg mange store og små bedrifter, fagforeninger og trossamfunn på laget.

– Nesten alle er med. Kanskje vil nærmere 100.000 møte opp. Det er drømmen. Poenget er at det går altfor sakte. Endel folkevalgte står i en klimapolitisk spagat. De gjør mye bra, men snakker samtidig om oljeutvinning i et evighetsperspektiv. Nå trengs et byks i klimakampen, og da kan man ikke står i spagaten, sier Rydningen.

Selv har han hver arbeidsdag klokken 12 har gjennomført sitt eget private klimabrøl på Eidsvoll plass foran Stortinget.

Fredag blir det altså mer høylytt. Det skal bli kvinnebrøl, mannebrøl og et fellesbrøl.

Les også

Her finner forskerne svaret på hvorfor torsken er borte fra kysten i Sør-Norge: Matfatet har kollapset.

Stor medlemsvekst for de yngste

Tidligere skolestreiker har samlet et stort antall barn. I etterkant har barne- og ungdomsorganisasjonene fått en massiv medlemsvekst.

Miljøagentene som er for barneskolebarn, bikker snart 10.000 medlemmer, opp nesten 3000 i år. Ungdomsorganisasjonen Spire nærmer seg 1000 medlemmer, 30 prosent flere enn i fjor, og Natur og Ungdom har fått 3000 nye medlemmer siden nyttår og har tilsammen 8500 medlemmer.