Norge

Våpenet er forbudt i Sverige

I Sverige ville ikke Anders Behring Breivik fått tillatelse til å kjøpe den halvautomatiske riflen som han trolig brukte under massakren på Utøya.

 • Roald Ramsdal

Les også:

 • Samleside:

I sitt såkalte manifest poserer Anders Behring Breivik med riflen han overfor politiet hevdet han skulle bruke til rådyrjakt. Foto: Faksimile fra manifestet

I Sverige er den halvautomatiske riflen Ruger mini-14 ikke lenger tillatt brukt til jakt. I Norge kan hvem som helst med jegerprøve og tillatelse fra politiet kjøpe denne riflen til— Etter at vi endret reglene, gir ikke politimyndighetene tillatelse til å anskaffe Ruger mini-14 og flere andre halvautomatiske våpen til jakt, sier Christer Pettersson, sakkyndig i våpenspørsmål hos Naturvårdsverket.

De endret reglene, fordi det var utydelig hvor grensen mellom militære og sivile våpen gikk.

Mange skudd

Ruger mini-14 får ikke brukes til jakt i Sverige fordi den har høy ildkraft, ettersom det kan lades med mange skudd. Når et magasins kapasitet overskrider fem skudd, blir våpenet forbudt til jakt, ifølge reglene til Naturvårdsverket.

Politiet har bekreftet at gjerningsmannen brukte en halvautomatisk rifle han eide lovlig. Trolig er riflen en halvautomatisk Ruger mini-14. I tillegg skal han ha brukt en Glock 17, en pistol han skaffet seg på lovlig vis.

Begrunnelsen Behring Breivik sendte til politiet da han søkte om tillatelse til å kjøpe riflen, var at våpenet skulle brukes til «deer hunting» (rådyrjakt), ifølge det såkalte manifestet.

I Norge ønsker politidirektør Øystein Mæland strengere regler for hvem som kan kjøpe halvautomatiske rifler.

— I dag benyttes denne type rifler lovlig til jakt og konkurranseskyting. Til jakt finnes det våpen som er bedre egnet, og det er mulig å drive mange former for konkurranseskyting med andre typer rifler. Her må hensynet til den enkeltes rett til å velge våpen til jakt og konkurranse veies opp mot samfunnets behov for å beskytte seg mot misbruk, sier Mæland.

 1. desember blir det lagt frem forslag til ny våpenlov i Norge. Reglene for halvautomatiske våpen blir fortsatt diskutert i våpenlovutvalget, ifølge sorenskriver Ingrid Røstad Fløtten, som leder utvalget.

Lovlige våpendeler

I Norge er det kun lov å bruke halvautomatiske rifler med maksimalt tre skudd i magasinet, og ett skudd i kammeret, på jakt. Det er imidlertid fullt mulig å skaffe magasiner med kapasitet til flere skudd, uten å bryte loven.

I desember 2010 og januar 2011 skal Behring Breivik ha kjøpt 10 magasiner med kapasitet på 30 skudd fra ulike forhandlere i USA, ifølge manifestet. Slik kunne han gjøre den halvautomatiske riflen til et mest mulig dødbringende våpen.

I Norge trenger du ikke tillatelse fra politiet for å kjøpe magasiner til våpen. Magasiner er definert som en ikke-registreringspliktig våpendel, ifølge Politidirektoratet. Dette gjør også at en person ikke trenger tillatelse for å kjøpe slike magasiner fra utlandet.

— Magasiner er i fritt salg, sier Wemunn Aabø, kommunikasjonsrådgiver i Politidirektoratet.

Dagens regler setter heller ingen begrensning på hvor stor kapasitet et magasin kan ha for å selges lovlig.

 1. Les også

  Breiviks budskap til politiet

 2. Les også

  Dataspor til over 30 land

 3. Les også

  Han skal lede terroretterforskningen

 4. Les også

  Alt om tragedien

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  22. juli-kommisjonen ville forby halvautomatiske våpen. Fem år etter terroren er lite skjedd

 2. NORGE
  Publisert:

  Variant av våpenet som ble brukt til å drepe 50 mennesker i Orlando er lovlig å kjøpe i Norge

 3. NORGE
  Publisert:

  40 halvautomatiske rifler vil bli ulovlige, mener Politidirektoratet: – Et fåtall vil oppfylle kravene.

 4. NORGE
  Publisert:

  Kjøpte tre deler på finn.no - bygget ulovlige automatvåpen

 5. NORGE
  Publisert:

  Nå er det over 1,3 millioner private skytevåpen i Norge. To distrikter troner klart øverst på våpenstatistikken

 6. VERDEN
  Publisert:

  Her er er årsakene til at dette er blitt massedrapsvåpenet i USA