Skjøt inn i leiligheten til Krekar - prøvde å trenge seg inn

Mulla Krekars svigersønn ble skadet da flere skudd ble avfyrt mot den tidligere geriljalederens leilighet i Heimdalsgata på Tøyen i Oslo i natt.

Etter det Aftenposten.no erfarer, skal gjerningspersonen(e) som skjøt flere skudd inn i leilgheten til mulla Krekar ha forsøkt å trenge seg inn i leiligheten.

Politiet bekrefter at skuddene ble avfyrt fra en trappeavsats rett utenfor inngangsdøren til leiligheten til Krekar i femte etasje. Dette skjedde like før klokken 02 natt til mandag. Etter det Aftenposten.no kjenner til er det funnet flere tomhylser på stedet.

— Klokken 01.54 fikk vi melding om at det var avfyrt flere skudd. Det var skutt inn fra utsiden og inn i leiligheten som tilhører mulla Krekar, forteller politiets innsatsleder, Kjell Jan Kverme, til Aftenposten.no.

Politiet kan ikke kommentere Aftenposten.nos opplysninger om at gjerningspersonen(e) forsøkte å trenge seg inn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det ble lagt stor vekt på sikkerhet da Krekar og familiens hans ble evakuert fra leiligheten på Tøyen. Her blir Krekar fraktet inn i en ventende politibil. FOTO: BENJAMIN BAKKEN

Svigersønnen operert

Krekars svigersønn ble truffet og skadet av skudd, men skadene skal ikke være alvorlige. Han skal være skutt i armen, og ble i natt operert på sykehus.

Det var fem personer i leiligheten da den ble beskutt. Aftenposten.nos bilder viser at et vindu inn til leiligheten er blitt knust. Om dette er forårsaket av skudd eller om det er skader påført av gjerningsmennene fordi de prøvde å komme seg inn — er uvisst. Vinduet står også åpent, og gjerningspersonene kan ha skutt gjennom det åpne vinduet.

Les også

Slik skjedde Krekar-angrepet

Ifølge vitneopplysninger ble to personer sett bevege seg bort fra stedet etter skyteepisoden, men det er for tidlig å fastslå om disse kan knyttes til hendelsen, ifølge politiet. Flere politipatruljer, deriblant hundepatrulje, drev søk etter gjerningspersonen(e) i natt.

Mulla Krekar og hans familie ble evakuert fra leiligheten. Krekar selv ble fraktet fra stedet i en politibil, og kriminalteknikere arbeidet på åstedet i hele natt.

Gjerningspersonen tok seg opp til Krekars inngangsdør i femte etasje, og har trolig skutt gjennom et åpent vindu. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Meling: — Svært preget

Brynjar Meling. FOTO: SCANPIX

— Familien er svært preget av det som har skjedd. Hendelsen var svært skremmende, men jeg ønsker ikke å gå i detalj, av hensyn til politiets etterforskning, sier Krekars advokat, Brynjar Meling, til Aftenposten.no.

Det er ikke minst det at et familiemedlem ble skadet, som har skaket opp familien, men tilstanden hans skal være tilfredsstillende.

— Ut fra de opplysningene man har så langt, skal operasjonen ha gått bra, sier Meling.

Bil i brann

Mellom Munchmuseet og Botanisk hage på Tøyen ble en BMW satt i brann på omtrent samme tid som skytingen fant sted, og politiet undersøker om det er noen sammenheng mellom de to episodene.

Politiet kunne i natt ikke bekrefte at bilbrannen hadde en direkte sammenheng med skytingen mot Krekars leilighet, men politiet etterforsker om det kan være en sammenheng mellom sakene.

— Hvorvidt denne brannen kan settes i forbindelse med skyteepisoden, er for tidlig å fastslå. Det kan imidlertid ikke utelukkes, opplyser politiet i en pressemelding.

PST opplyser at de rutinemessig er orientert om hendelsen, men påpeker at det er Oslo politidistrikt som etterforsker saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kort tid etter skytingen mot mulla Krekars leilighet ble denne BMW'en funnet brennende på Tøyen. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Skal utvises

Mulla Krekars egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, og han kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Han er kurder fra Nord-Irak, og i perioden 1991 til 2002 ledet han den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam.

Han er beskyldt for å ha kontakt med Osama bin Laden og terrornettverket al-Qaida.

Mulla Krekar ble utvist fra Norge i 2003, men vedtaket er ennå ikke effektuert fordi han risikerer dødsstraff i Irak.

Senest i november i fjor sa han i et intervju med en arabisk TV-kanal at bin Laden bør bli leder for en ny muslimsk stat.

Politiet avholder pressekonferanse klokken 11 i dag. Følg pressekonferansen på ap.no.