Norge

Fly kansellert på grunn av lavt lufttrykk

Måleinstrumentene til visse fly tåler ikke det lave lufttrykket. For første gang må Widerøe innstille avganger i Troms og Finnmark i dag på grunn ekstremt lavtrykk

Her fra da et Dash 8–100 Widerøe-fly tok av på Gardermoen 17. januar i år.
  • Marthe Øvergård
  • Thomas Olsen
    Journalist

Når fly skal gå inn for landing, sjekker piloter trykkmåleren og stiller inn instrumentene i henhold til det. Det fungerer ikke på visse fly når det er så lavt lufttrykk som det er nå. De minste flyene til Widerøe er ikke sertifisert til å operere i så lavt trykk. De kan fly ned til 948 hektopascal (hPa), måleenheten for lufttrykk. Nå er det lavere enn det, 944 og 946, og det er flyene ikke sertifisert til, opplyser Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe, til Aftenposten.

– Hadde vi fløyet, ville vi ikke visst hvor langt unna vi er bakken.

Hun presiserer at det ikke er flyets størrelse som avgjør om de kan fly, men det er de minste flyene hos Widerøe som er påvirket av det lavtrykket som er i deler av Norge nå.

Flere rekorder for lavt lufttrykk settes nå flere steder i landet. Og ved 22 stasjoner som har målt sammenhengende lufttrykket i 30 år, er det nye rekorder, sier statsmeteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt til NRK.

– Situasjonen er veldig uvanlig. Spesielt i Nord-Norge blir det laveste notering veldig mange steder, sier Livik til statskanalen.

Widerøe: Aldri skjedd før

Widerøe har på grunn av disse problemene innstilt alle avganger til og fra Bodø frem til klokken 18 mandag. Avganger i Troms og Finnmark er innstilt ut dagen.

Det eneste unntak er rutene Tromsø-Bergen og Bodø-Bergen som trafikkeres med større flytyper.

Det er flytypen Dash 8–100 som midlertidig er satt på bakken hos Widerøe. De andre går som normalt, opplyser kommunikasjonssjefen.

– Vi har aldri før opplevd at fly har måttet stå på bakken på grunn av lavtrykk, sier Solli til VG.

Ned mot rekord

Det blir kanskje ikke ny rekord i dag, men det er ikke langt unna, sier Magnus Haukeland, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Rekorden for lavtrykk er fra 1907, og da ble lufttrykket målt til 938,5 hektopascal på Skudenes på Karmøy, ifølge meteorologen. I Store norske leksikon står det at rekorden er fra 1884 med 940 hPa.

– Det er sjeldent å se så lavt lufttrykk som vi har i dag, forteller Haukeland.

Han forklarer det lave lufttrykket på denne måten:

– Det er rett og slett et lavtrykkssenter som har utviklet seg i havet lenger sør i Europa, og som nå er blitt veldig kraftig.

De er lavtrykk over hele Norge, men senteret ligger rundt Nordland. Og det er i hovedsak nord for Trondheim fly er kansellert på grunn av det lave lufttrykket. Lavtrykket er også årsaken til den høye vannstanden rundt om i Norge.

Normalt lufttrykk ligger rundt 1013 hektopascal, opplyser meteorologen. I tropiske orkaner er det målt lufttrykk ned til 870 hPa, står det på Store norske leksikons nettsider.

Sterk vind

Hos SAS er det tilsammen 34 innstilte avganger mandag morgen. Dette er hovedsakelig etterdønninger etter uværet søndag, forklarer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

– Vi har ingen kanselleringer på grunn av det rekordlave lufttrykket i Norge og nordover. Selv om lufttrykket har verdier som er under det laveste, har vi beregningsprosedyrer som tar høyde for dette, opplyser Johansen.

Han forteller at dette gjør at SAS’ flymodeller kan fly tross lavt lufttrykk.

– Vi har noen få kansellerte avganger, men dette er et etterslep etter i går, sier Johansen.

Han viser til at det flere steder i Europa i går var vind med opp mot orkan styrke. Mandag sto flere fly på bakken på flyplasser i Tyskland på grunn av sterk vind.

– Så de som skal reise med SAS i dag, trenger ikke å frykte at de blir værende på flyplassen?

– Nei, i så fall skal vi ta vare på dem. Det er krevende værforhold nå, svarer Johansen.

Les også

Slik så det ut da Ciara herjet

Startet i vest

Problemene startet på Vestlandet i 19.30-tiden søndag kveld. Tidlig mandag morgen ble avganger på Røros kansellert, og lavtrykket ligger i morgentimene over Helgeland.

Utover mandag beveger lufttrykket seg nordover mot Bodø og Tromsø, og dermed forflytter også problemene med flytrafikken seg.

Catharina Solli hos Widerøe understreker at det tar tid å få i gang en normal trafikk igjen fordi både fly og besetning i mange tilfeller er på feil plass.

– Det har begynt å stabilisere seg på Vestlandet, men at det blir verre utfordringer gjennom hele dagen, er vi ikke i tvil om, sier Solli.

Lavtrykket har beveget seg vekk fra Vestlandet, men mandag morgen var det fortsatt innstillinger eller forsinkelser i Førde, Sandane i Gloppen og Sogndal, ifølge NRK.

Senere mandag ventes ekstremværet Elsa å slå inn over Agder, Vestland og Møre og Romsdal.

Les mer om

  1. Fly
  2. Widerøe
  3. Vær