«Titanic»-meny solgt på auksjon etter 103 år

Menyen for den siste lunsjen om bord i «Titanic» er solgt for over 700.000 kroner. På menyen sto blant annet norsk ansjos og røkelaks.

«Titanic» på vei ut på sin jomfrutur i 1912. Skipet kolliderte med et isfjell på vei over Atlanterhavet, og rundt 1500 mennesker mistet livet i forliset.

Knapt noen ulykke til sjøs er mer kjent og omtalt enn da det splitter nye britiske passasjerskipet «Titanic» sank i Atlanterhavet 14. april 1912. Ca. 1500 mennesker mistet livet da det som da var verdens største passasjerskip kolliderte med et isfjell på jomfruturen fra Southampton til New York. 705 personer, blant dem 675 kvinner og barn, overlevde katastrofen.

Overlevde i «pengebåten»

En av mennene som overlevde var Abraham Lincoln Salomon, forretningsmann fra New York. Han fikk plass i det som er omtalt som «The money boat», livbåt nummer 1. Livbåten kunne tatt 40 overlevende, men rodde av gårde med bare 12 personer om bord – syv fra mannskapet og fem bedrestilte passasjerer fra luksusbåtens 1. klasse.

Abraham Lincoln Salomon hadde tatt med seg lunsjmenyen i jakkelommen, dessuten en billett til det eksklusive tyrkiske badet om bord.

Det var mye godt å velge mellom til det som ble det aller siste måltidet om bord på «Titanic».

Den siste lunsjenDet var aksjonsfirmaet Lion Heart Autographs som nylig la ut både menyen og badebilletten for salg. I en facebookmelding forteller de at menyen gikk for langt mer enn de hadde trodd, hele 88.000 dollar, noe over 700.000 kroner etter dagens dollarkurs. Auksjonsfirmaet har ikke offentliggjort menyens historie fra Salomon ble berget i land og til den nå ble lagt ut for salg. Det er også ukjent hvem som har kjøpt menyen.

Passasjerene som reiste på 1. klasse om bord i «Titanic» spiste og drakk godt så lenge det varte. På menyen fra den siste lunsjen om bord ser vi at de kunne velge mellom flere retter fra både grill og buffet. De fikk røkelaks og norsk ansjos, reker, kylling, svinekoteletter, biff, skinke, oksetunge, lam, grønnsaker og poteter i flere varianter – og ulike oster til dessert.

Vraket ligger på 3800 meters dyp - og er i ferd med å bli spist opp av metallspisende mikrober. Dette bildet fra 2010 viser et betydelig forfall siden skipsvraket ble funnet i 1985.

«Titanic» funnet i 1985Det 269 meter lange og 28 meter brede skipet brakk i to da det forliste. Vrakrestene ble funnet på 3800 meters dyp, 600 kilometer sørøst for kysten av Newfoundland, 1. september 1985. Ekspedisjonen som fant vraket og dykket ned til det, ble ledet av Robert D. Ballard. Vraket var da i overraskende bra stand, men forfaller sakte, men sikkert ettersom støpejernet i skipet blir spist av metallspisende mikrober, kalt Halomonas titanicae.

Mange gjenstander fra skipet er brakt opp til overflaten.

Historien om «Titanics» forlis er dramatisert på film flere ganger. Mest kjent er James Camerons Oscar-belønnede film fra 1997. En trailer til filmen kan du se her.