Norge

– Jeg husker best de to barna som ble funnet i bagasjerommet på en bil

Påskeberedskapen gjelder ikke bare i fjellet. Det vet tidligere brannmester Øyvind Stegen (62).

Øyvind Stegen har 45 år bak seg i hjelpekorpset og er vant til å jobbe på spreng i påsken.
  • Arne Edvardsen

Påsken er nemlig den tiden på året der mannskapene til Øyvind Stegen står til rådighet for politi, brannvesen og ambulansetjeneste døgnet rundt.

– Skjer det noe er vi klare til å rykke ut på kort varsel. Det blir Solo og appelsiner på oss som er i beredskap. Det blir en livsstil, sier han til bt.no

– Verst når barn er savnet

Stegen har jobbet i Fana Røde Kors Hjelpekorps i 45 år. Den lange fartstiden, samt 37 år i brannvesenet, har satt sine spor.

– Den aksjonen som nok gjorde størst inntrykk på meg var leteaksjonen etter to gutter i Loddefjord en påske for en del år tilbake. Det er alltid verst når barn er involvert, sier Stegen.

Alle alarmklokker ringte da to mindreårige barn var forsvunnet.

– Vi i Fana Røde Kors ble kalt ut, og deltok i letingen hele natten. Jeg husker vi hadde en svært uggen følelse i kroppen. Heldigvis endte denne leteaksjonen godt. Guttene ble funnet i god behold i bagasjerommet på en bil. De hadde krøpet opp i bilen og deretter hadde døren gått i lås. Det var bileieren som fant dem, sier den pensjonerte brannmannen, som i dag er leder i Fana Røde Kors.

  • 50 år siden tidenes marerittpåske i fjellet: Tre kamerater dro på skitur. Bare Egil kom levende hjem.

– Tøft for pårørende

Men Stegen har vært med på mange leteaksjoner som ikke har fått en lykkelig utgang.

– I mange av leteaksjonene har vi ikke funnet den savnede. I slike situasjoner går tankene våre til de pårørende. En ting er å miste noen, en annen ting er ikke å finne dem. Det er tøft for de pårørende.

Han har vært med så lenge at han husker en del episoder der synske Anna Elisabeth Westerlund besøkte Bergen og deltok i letearbeidet:

For eksempel i saken som er et av Bergens aller største mysterier, der en 22 år gammel kvinne forsvant sporløst 9. august 1982. Politiet sto uten spor inntil Westerlund pekte ut et sted ved Svartediket i Bergen. Der, i Isdalen, fant politiet klær som tilhørte den savnede.

Fast rom på Hotel Norge

– Jeg har alltid vært en skeptiker, og trodde aldri på at noen mennesker kunne være synske, sier Stegen.

– Men etter at jeg traff Westerlund, endret jeg oppfatning. Jeg husker godt forsvinningen ved Svartediket. Westerlund viste en fantastisk lokalkunnskap. Dette var jo før man kunne «google» saker. Hun kunne «se» noe vi andre ikke så, og kunne peke ut hvor klærne til den savnede lå.

Ifølge Stegen kunne hun også beskrive en vei på bunnen av Svartediket.

– Veien hun beskrev stammet fra før diket ble demmet opp. Den savnende kvinnen ble for øvrig aldri funnet.

Han deltok i flere aksjoner der den synske var kalt inn av pårørende.

– Jeg husker hun hadde et fast rom på Hotel Norge som hun brukte under sine Bergens-besøk.

«Rocknes»-forliset

Lederen i Fana Røde Kors har også sterke inntrykk fra Rocknes-forliset 19. januar 2004, der 18 av de 30 ombord omkom.

– Vi var en del folk samlet på Røde Kors-huset da den første meldingen kom. Vi fikk beskjed om å ta med oss alt av ulltepper og rykke til Alvøen og Vatlestraumen, der skipet hadde kantret.

– Det var overveldende å se det store skipet ligge med kjølen i været, og det bare en kort strekning fra Bergen. Vi var mye involvert i strandsøk. Etter denne skipsulykken måtte mye av utstyret vårt erstattes etter alt oljesølet.

Tåke i Byfjellene

Byfjellene ligger også innenfor hjelpekorpsets ansvarsområde.

– Påske er tid for tur også i nære fjellområder. Det hender jo at folk går seg bort i fjellet når tåken legger seg. Da er vi klare til rykke ut.

– Vi blir gjerne også tilkalt om det er behov for transport av syke som befinner seg langt utenfor allfarvei. Det kan være folk på en hytte langt fra kjørevei. Slikt er typisk innenfor vårt område, sier Stegen.

Nødnett til stor hjelp

Han skryter av samarbeidet folkehjelpen har med helse, politi og brannvesen, og et svært imponert over bedrede kommunikasjonsmuligheter.

– Før kunne samband være svært problematisk, men i dag har vi fått nødnettet der vi kan kommunisere direkte med oppdragsgiver. Dette er til stor hjelp når det smeller, mener Stegen.

Les mer om

  1. Røde Kors
  2. Bergen
  3. Nødnett
  4. Beredskap