Norge

Mindre snøfall i kveld, men fortsatt store forsinkelser på Gardermoen

Så godt som alle avganger til og fra Gardermoen ble forsinket da årets kraftigste snøfall førte til kaos på flyplassen.

Rundt 20 centimeter snø gjorde at det ble mange innstillinger og kraftige forsinkelser på Gardermoen i dag. Foto: Haakon Dagestad

  • Tarjei Kramviken

Tusenvis av passasjerer som skulle fly inn eller ut av Oslo lufthavn, ble rammet da de to rullebanene på flyplassen måtte stenges i perioder for brøyting.

Snøen dalte ned samtidig som trafikken på Gardermoen var på sitt travleste mandag morgen.

– Vi har fått én meter snø til sammen så langt i år, men i dag kom det nesten 20 centimeter alene. Det sier litt om mengden, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor til Aftenposten.

Sist det kom så mye snø på en dag på Gardermoen, var i mars for to år siden.

På bedringens vei

– I dag kom det tung snø. Det gjør måkearbeidet vanskelig. Det var rundt null grader, og da blir det glatt. Vi må strø og bruke kjemikalier på rullebanene, sier Ulverud.

Det er meldt mindre snø i kveld og i natt. Derfor tror Avinor at trafikken vil være tilnærmet normal i morgen.

Følgefeil vil gjøre at mange flyvinger er innstilt eller kraftig forsinket i kveld. Ved 17-tiden viser avgangstavlen forsinkelser for flesteparten av flyene de neste timene.

– Det blir noen problemer andre steder i Norge også. Mange fly som skal til Oslo, blir holdt igjen eller er innstilt, sier Ulverud.

En lastebilsjåfør havnet i grøften etter at blant annet personbiler med sommerdekk sperret veien ved Blystadlia på Romerike mandag. Foto: Hans O. Torgersen

Kaos på veiene

I går sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel om lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av snøen som var ventet på Østlandet.

Det har vært en rekke ulykker i Oslo, Akershus og Buskerud, noe som har skapt mye kø. De fleste av veiene er nå åpne igjen, og trafikken skal gå som normalt.

Vegtrafikksentralen ber uansett folk lytte til radio og undersøke forholdene hvis de skal ut på veien.

– Vi oppfordrer alle trafikanter til å aktivt søke trafikkinformasjon før de setter seg i bilen. Det kan spare en for mye bry underveis, spesielt på dager med vanskelige kjøreforhold, sier Peder Tømmervåg, som leder Statens vegvesens veitrafikksentral på Østlandet, til NTB.

Mandag morgen lå det et tykt lag våt snø på veiene i høyereliggende strøk, slik som her i Maridalen i Oslo, hvor en lastebil kjørte ned en høyspentstolpe. Foto: Hans O. Torgersen

Ba folk la bilen stå

Meteorologisk institutt advarte i går bilister som har lagt om til sommerdekk, fra å kjøre på Østlandet i dag.

– Da kommer det mye snø over Oslo og resten av Sør- og Østlandet, sa statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Aftenposten.

UP-sjef Runar Karlsen sier det er uforståelig at bilister med sommerdekk kjører under så vanskelige kjøreforhold, skriver NTB.

Foto: Hans O. Torgersen

– Jeg er faktisk overrasket over at folk velger å kjøre med sommerdekk, sier Karlsen til P4.

Bilister som kjører på glatte veier med sommerdekk, kan bli anmeldt, sier han.

– Som fører har man en plikt til å sikre at bilen har tilstrekkelig veigrep. Hvis ikke må man la bilen stå, eller skifte til passende dekk.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Snø
  3. Gardermoen
  4. Meteorologisk institutt