10-åringer: - Det virker som om klesbutikkene tror alle jenter liker rosa

Julie (10) og Thea (10) forsket på hvilke farger jenter og gutter liker på klær. Nå skal de skrive brev til butikkene for å få dem til å selge jenteklær i flere ulike farger.

Denne saken er hentet fra Aftenposten Junior, Aftenpostens ukentlige nyhetsavis for barn og unge.

– Noen mener at blå er «guttefarge» og rosa er «jentefarge». Det virker som butikkene synes det samme. Men det bør bli slutt på «jente-» og «guttefarger». Det er bare tull! sier Julie.

– Vi kjenner gutter som har lyst til å bruke rosa. Men de tør ikke fordi de tror det er «jentefarge». Det er dumt, sier Thea.

Julie og Tora ser på fargene på klær på Storosenteret i Oslo. De har på seg t-skjorter fra forskningsutstillingen «Hvorfor det?».

Spurte barn om deres favorittfarge

Før jul i fjor startet Julie og Thea et forskningsprosjekt, etter å ha meldt seg på forskningsutstillingen «Hvorfor det?» (ekstern lenke).
Julie og Thea spurte 58 jenter og gutter på skolen sin, barneskolen Korsvoll i Oslo, om deres favorittfarge på klær.

De fant ut at flest gutter på skolen deres vil ha klær som er blå, svarte eller gule, mens jentenes favorittfarger på klær er rød, blå, oransje og grønn.

Sjekket klær i fem klesbutikker

Ingen av elevene svarte at de likte rosa.

Men da Julie og Thea sjekket fem forskjellige klesbutikker som selger klær til barn på deres alder, så de at det var mye rosa der.

De talte alle rosa og blå overdeler til jenter, og i fire av butikkene var det klart flest rosa topper til jenter.

– Det virker som om klesbutikkene tror alle jenter liker rosa, men sånn er det ikke, sier Julie og Thea.

- Vi mener ikke at absolutt alt rosa skal bort fra butikkene, men at det bør være mer å velge mellom, sier Julie og Thea.

Ønsker seg flere farger på klærne

Det hender Julie må gå i butikkens gutteavdeling for å finne klær hun liker.

– Jeg skulle ønske jenter og gutter fikk velge klær i alle regnbuens farger, og at det ikke var et skille i butikken mellom «jenteklær» og «gutteklær». Alt bør være samlet, sier hun.

– Ja, bortsett fra truser, sier Thea.

  • Foreldre mener det er de voksne, mer enn barna selv, som setter dem i kjønnsbåser. Les saken her.

– Rosa klær selger

Jentene fant mye rosa klær blant annet i butikken KappAhl.

– Grunnen til at vi har mye rosa for jenter, er at mange kjøper disse klærne, sier presseansvarlig Sissel Skaugen i KappAhl til Aftenposten Junior.

Hun sier det er bra å få innspill fra barn om hva de synes om barneklærne.

- Det er mye rosa, hvitt og blått på toppene. På nesten alle plagg, uansett farge, er det litt rosa, sier Julie og Thea.

– Designerne våre bestemmer hvilke farger vi skal ha på klærne i butikken, ut ifra hva undersøkelser viser at folk vil ha. Jeg skal melde jentenes innspill videre til dem, sier hun.

– Er det aktuelt for dere å blande gutte- og jenteklær i butikkene?

– Vi har testet dette i Sverige, men det ble ingen suksess. Så vi kommer nok ikke til å gjøre det med det første. Men de siste 2–3 årene er vi blitt mer opptatt av ikke å ha et for stort skille mellom klær for jenter og gutter, sier hun.

Skal sende brev til butikkene

Nå har Julie og Thea planer om å sende brev til forskjellige klesbutikker for å be dem selge jenteklær i flere farger.

– Vi må nok være litt strenge med butikkene for å få det til, sier de.

– Før ble rosa mest brukt av menn

– Er det egentlig noe som heter «gutte-» og «jentefarger»?

– Det er ikke sånn at gutter er født til å like noen typer farger og jenter er født til å like andre typer farger, sier Turid Skarre Aasebø, professor ved Universitetet i Agder.

– Hvorfor selger butikker klær i én farge til jenter og en annen til gutter?

– Dette er noe som kulturen vår bidrar til. Og butikkene tjener penger på at leker, klær og fritidsutstyr i rosa er for jenter, mens blått er for gutter. Foreldre kan tenke at lillebror ikke kan arve de rosa skiene til storesøster.

– Har det alltid vært sånn?

– Nei, oppfatningen av farger endrer seg over tid. En gang i tiden var rosa faktisk en farge som ble mest brukt av menn.