Foreldre snur og vaksinerer barna

Ved en helsestasjon i Bergen har rundt ti foreldre ombestemt seg. Nå vil de likevel vaksinere barna mot meslinger. Flere andre helsestasjoner melder om økt pågang.

Helsestasjoner i Bergen rapporterer om økt pågang fra foreldre som vil vaksinere barna sine.

Det går frem av en ringerunde BThar gjort, kombinert med en uformell e-post-kartlegging gjennom Bergen kommune.

Utbrudd av meslinger i både Tyskland og USA har fått debatten om barnevaksiner til å blusse opp også her hjemme. På helsestasjonene i Bergen registrerer de økt interesse for temaet meslinger, og en del vaksineskeptiske foreldre som ombestemmer seg eller vil forhøre seg nærmere.

Vil diskutere

Leder for helsestasjons— og skolehelsetjenesten i Fyllingsdalen, Rita Midtbø, er blant dem som merker økt etterspørsel etter MMR-vaksiner (mot meslinger, kusma og røde hunder). To ikke-vaksinerte barn har til nå tatt vaksinen, etter at foreldrene tidligere har valgt den bort. Og flere foreldre har henvendt seg for å finne ut om de eventuelt skal gi barna vaksinen likevel.

Midtbø mener uten tvil at henvendelsene henger sammen med søkelyset på meslinger.

- De aller fleste tar kontakt fordi de skal ut og reise med barn under 15 måneder, og gjerne vil fremskynde MMR-vaksinen. Og så er det noen få som tar kontakt etter tidligere valg om ikke å vaksinere i det hele tatt, sier Midtbø.

«Ganske stor pågang»

Kollegaen hennes i Fana bydel, ledende helsesøster Marianne Chyba, sier de også har hatt «ganske stor pågang» etter MMR-vaksiner.

Bydelen har tre helsestasjoner og 25 skoler, og litt i overkant av 500 fødsler i året. Hun anslår at rundt ti foreldre­par har kommet til dem med barna i det siste.

- Det dreier seg om foreldre som tidligere ikke har latt barna følge det oppsatte vaksinasjonsprogrammet, men som nå har ombestemt seg. De kommer til oss med både små barn og litt større barn, sier Chyba til BT.

- Sier de noe om hvorfor de ombestemmer seg?

- Vi diskuterer ikke så mye. Vi tar bare imot bestillingen og setter opp time til dem. Men jeg tenker jo det er medias oppmerksomhet som virker inn.

Sjef for barne- og familie­etaten i Bergen kommune, Anne-Lise Hornæs, sendte i går e-post med spørsmål om meslinger til alle de åtte bydelene. Hun fikk svar fra fem: Arna, Fana, Fyllingsdalen, Ytrebygda og Åsane.

- Alle som svarte bekreftet det samme. De merker økt etterspørsel etter MMR-vaksiner i forbindelse med reiser. Og de ser et økt antall som tidligere har takket nei til vaksine, men som nå vil ha en ny vurdering, sier Hornæs. Smittevernoverlegen i Bergen, Øystein Søbstad, sier han er glad for alle som ombestemmer seg.

Nye tall

- Det synes jeg er flott. Jeg er overbevist om at det har kommet frem informasjon om meslinger som en del ikke har vært helt klar over. Kanskje spesielt det med at meslinger faktisk kan forårsake død, sier Søbstad.

Ved Folkehelseinstituttet, som har det nasjonale vaksinasjonsregisteret, kan de ikke gi gode tall om vaksineutviklingen de siste ukene og månedene. Det skyldes blant annet treghet i og mangler ved innrapporter­ingen, sier seniorrådgiver Maria Hagerup-Jenssen. Instituttet skal legge frem 2014-tall om vaksinasjonsdekningen i Norge om cirka en måned.

- Vi har ikke sett noen tydelige trender. Dekningen for MMR-vaksinen har vært stabilt høy de siste årene, og det tar tid før endringer synes, sier han.

LES OGSÅ: