Norge

Norge raser på global klima-ranking

Faller fra 6. til 15. plass på grunn av økte klimagassutslipp.

Erik Solheim og Jens Stoltenberg får pluss for mye gode intensjoner, men trekk for for at de ikke har lykkes med å få ned norske klimagassutslipp. OLE MATHISMOEN

 • Stine Barstad

Norge raser nedover på listen på en global klimainndeks som ble presentert under klimaforhandlingene i Durban i Sør-Afrika tirsdag.

Norge faller fra sjette til 15. plass, og må se seg slått av både Sverige, som topper listen, Storbritannia og Tyskland.

-Pinlig

— Det er pinlig å se at andre land kjører fra Norge i klimapolitikken. Når det gjelder strategier for det internasjonale samfunn scorer Norge fortsatt høyt, men vi gjør alt for lite hjemme. Det legger også omverdenen merke til. Norge må få en klimapolitikk som virker også innenlands, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge.

Les også

Høyeste C02-konsentrasjon i atmosfæren på 800.000 år

Ifølge utredningsbyrået Germanwatch, som lager indeksen i samarbeid med paraplyorganisasjonen Climate Action Network, fortjener ingen land de øverste tre plassene. Undersøkelsen bygger blant annet på ferske utslippstall fra Det internasjonale energibyrået IEA, samt ekspertgjennomganger av det enkelte lands klimaplaner— og politikk.

Utslippshopp

Sverige topper dermed listen med fjerdeplassen, og Norge ligger reelt på 12. plass.

Mexico, Brasil, Portugal, Slovakia, Frankrike, Sveits, Belgia og Danmark ligger også over Norge på listen.

Norge faller først og fremst på grunn av den dårlige utviklingen i de nasjonale utslippene. Norges utslipp økte i fjor med i underkant av 5 prosent til 53,7 millioner tonn CO2, ifølge SSB. Veksten kom etter to år med nedgang, som for det aller meste skyldtes lavere aktivitet i industrien på grunn av finanskrisen.

«Veldig dårlig»

Det er dette hoppet i utslippene, kombinert med informasjon i Nasjonalbudsjettet om at norske utslipp vil øke med rundt 3 millioner tonn CO2 i årene fremover som følge av den planlagte økningen i oljevirksomheten, som gjør at Norge får karakteren «veldig dårlig» under kapittelet utslippstrend i undersøkelsen.

Rankingen vurderer landenes faktiske klimagassutslipp, i hvilken retning de utvikler seg, og ambisjonene landene har i klimapolitikken. Det siste punktet teller 10 prosent, mens utslippstrenden teller 50 prosent av den totale scoren hvert enkelt land får.

— Det er dette som gjør at Norge kommer i heisen. Vi har et utmerket utgangspunkt med relativt lave totalutslipp på grunn av vannkraften, og en riktig gild klimapolitikk. Men på tross av dette eksepsjonelt gode utgangspunktet, leverer vi ikke utslippskutt. Det gjør at vi taper rankingen i forhold til stadig flere land som gjør noe ordentlig for å kutte utslippene, sier Hansson.

- Kan klatre igjen

Han trekker blant annet frem Storbritannia. Portugal og Danmark, som nylig har vedtatt klimalover som forplikter landene til planmessige utslippskutt.

— Her har Norge to store problemer: Vi nekter å se oljepolitikken vår i klimasammenheng, og vi har ingen konkrete planer for hvor mye vi skal kutte utslippene våre i år, til neste år, og i 2020.

Ifølge Hansson er indeksen enestående i sitt slag, og blir lagt merke til under klimaforhandlingene som nå pågår i Durban i Sør-Afrika.

— Det fine er at andre land viser at det er mulig, og det er spesielt spennende at Mexico klarer å bevege seg i riktig retning. Norge har også mulighet til å klatre oppover på rankingen igjen hvis vi får vedtatt en klimamelding som er så forpliktende og så konkret at det gir nasjonal og internasjonal tiltro til at utslippene vil kuttes, sier Hansson.

 1. Les også

  Håp om å unngå totalt klimahavari

 2. Les også

  Roser Kina, refser India

 3. Les også

  Utslippene til værs igjen

 4. Les også

  Stoltenberg frykter klimakollaps i Durban

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Klima

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Utslippskutt: SV mener det går for sakte. Men utslippene går raskere ned enn SV krevde i fjorårets valgkamp.

 2. NORGE

  Klimaforhandingene for grønnskollinger: Hva skal landene bli enige om, og kan suksess i Polen redde klodens klima?

 3. POLITIKK

  Regjeringen legger frem klimalov uten rettslige konsekvenser for dem som bryter den

 4. NORGE

  Klimautslippene sank i fjor. Fortsetter det slik i ti år, så når Norge klimamålet.

 5. MENINGER

  Nødvendig, viktig og riktig biodrivstoffsatsing

 6. POLITIKK

  Ap vil ha radikale utslippskutt i transportsektoren