Fryktet at hemmelig informasjon ville lekke ut

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier det ikke ville være mulig å sikre hemmelig informasjon dersom forsvarsansatte skulle vitne mot tidligere PST-sjef Janne Kristiansen.

F.v. sjefen for e-tjenesten - generalløytnant Kjell Grandhagen, forsvarssjefen - general Harald Sunde, og forsvarsminister Espen Barth Eide (t.h.)

Kristiansen måtte gå av i januar da hun i en stortingshøring gikk langt i å røpe at e-tjenesten er representert i Pakistan. Hvor den norske etterretningen opererer er svært høyt gradert informasjon.

Timer etter at VG kontaktet Justisdepartementet om saken, gikk Kristiansen av.

Fredag ble det klart at Kristiansen ikke risikerer straff. Da gikk Spesialenheten for politisaker inn for å henlegge saken mot Kristiansen etter «bevisets stilling».

En viktig grunn til henleggelsen var at Forsvarsdepartementet ikke ville frita vitner med kjennskap til E-tjenestens operasjoner fra taushetsplikten.

Kun bidra til mulig sikkerhetsbrudd

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier han beslutning ble tatt av departementsråd Erik Lund-Isaksen, ikke av av politisk ledelse.

Men Eide sier at en vitneføring, og eventuell straffesak, kunne bidratt til å røpe flere hemmeligheter.

— Denne saken har vært behandlet på hans nivå, og ikke forelagt meg.

— Jeg er helt enig vurderingen fra departementsråden, men det er hans beslutning. Den er basert på en generell politikk om at dersom det skulle bli et premiss i en eventuell straffesak om en opplysning er riktig eller gal, så bidrar man ytterligere til et mulig sikkerhetsbrudd, sier Eide.

— Finnes det ikke mekanismer for å ta ivareta disse interessene i en straffesak, Espen Barth Eide?

— Det er vi ikke sikre på dersom dette skulle gå i en vanlig rett, sier Eide.

- Ikke sikre om man kan ivareta sikkerheten

Han mener at det dermed blir umulig for ansatte med tilstrekkelig høy gradering å vitne uten å risikere at informasjonen kommer ut i offentligheten.

— Jeg mener det er ganske klart at det er veldig høyt gradert informasjon. Den er gradert enten den stemmer eller ikke, sier Barth Eide.

Erik Lund-Isaksen sa fredag til Aftenposten at Forsvarsdepartementet ikke var innstilt på å ta risikoen med å la denne type opplysninger bli kjent i en politisak.