Norge

Far tiltalt for drapsforsøk på datter. Familien skyldte på 14 år gammel bror.

En 46 år gammel mann er tiltalt for drapsforsøk på sin egen datter (20) i Oppegård. Ifølge tiltalen forsøkte han, kona og tre av deres barn å legge skylden på en annen i søskenflokken, en 14-åring.

Kriminalteknikere fra politiet på åstedsadressen i Oppegård i september 2017.
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

Oppegård tirsdag 12. september 2017. Klokken nærmer seg 19, og en ung kvinne befinner seg på parkeringsplassen i det fredelige nabolaget der familien hennes bor. Kvinnen, da 18 år gammel, blir slått sparket og lugget av foreldrene, en søster og to brødre. Så stikker faren henne to ganger med kniv i magen. Alt ifølge tiltalen som statsadvokaten i Oslo offentliggjorde sist fredag.

Politiet i Follo har etterforsket saken, og faren har sittet varetektsfengslet siden hendelsen. På et tidspunkt var seks familiemedlemmer siktet i saken.

– Mishandlet i flere år

Ifølge tiltalen ble kvinnen påført stikkskader på venstre side av brystet og i buken. Hun fikk indre blødninger og skader på tarm og tarmoppheng slik at en meter av tarmen ble hengende utenfor bukveggen.

En tilfeldig forbipasserende fikk fraktet 18-åringen til sykehus, og rask medisinsk behandling reddet henne.

Det er bare faren som er tiltalt for drapsforsøk på datteren. Men han, moren og søsteren (23) og to brødre (17) og (19) er alle tiltalt for grov vold mot henne. Statsadvokaten beskriver kroppskrenkelsen som «grov fordi den har skjedd uten foranledning, har karakter av overfall, er begått mot en forsvarsløs person, har karakter av mishandling og er begått av flere i fellesskap».

Politiet gikk tidlig ut med at de etterforsket ugjerningen som æresrelatert vold. Familien kom som flyktninger fra Afghanistan, men har bodd flere år i Norge. Det er 12 barn i familien.

– Kvinnen flyttet fra sin familie på Oppegård rett etter at hun fylte 18 år. Hun hadde i flere år blitt mishandlet av familiemedlemmer og søkte tilflukt hos et vennepar, forteller Monica Lindbeck, fornærmedes bistandsadvokat.

Dette skal kvinnens familie ha funnet ut, noe de mislikte sterkt.

– For familien var det skamfullt at jenta bodde i et hus sammen med en mann utenfor familien, og som hun ikke var gift med. De insisterte på at de to måtte gifte seg

– Etter min oppfatning var dette et forsøk på æresdrap, sier advokat Monica Lindbeck.

– Forsøk på æresdrap

Forholdet mellom den fornærmede kvinnen, vennen og hennes familie ble stadig vanskeligere. Tiltalen refererer til en samtale 29. april 2017, drøye fem måneder før drapsforsøket. Kvinnens mor og søster sier til den fornærmedes venn:« Da blir det slik at hun blir drept av dem, i ditt hus, vi dreper henne ved siden av deg. Så si det til henne at de gjør det slik.»

Kriminalteknikere fra politiet på åstedsundersøkelse i Oppegård der drapsforsøket mot en daværende 18-åring skjedde

Familien planla bryllup. Da de forsto at dette ikke ville bli gjennomført, fant drapsforsøket sted.

– Jeg er fornøyd med at statsadvokaten har tatt ut tiltale både mot far og de involverte familiemedlemmene. Etter min oppfatning var dette et forsøk på æresdrap, sier Monica Lindbeck.

– Fabrikkerte bevis

Ifølge tiltalen forsøkte de som nå er tiltalt, å fabrikkere bevis og legge skylden på fornærmedes 14 år gamle bror. .

Statsadvokaten skriver:

«De ga inntrykk overfor politiet og/eller barnevernet at han (14-åringen, red anm.) hadde utført de beskrevne knivstikkene mot sin søster til tross for at dette ikke var riktig. Han ble iført en T-skjorte som var benyttet av en av gjerningspersonene, og/eller T-skjorten var påført blod i ettertid.»

De involverte er også tiltalt for å unnlate å skaffe nødvendig og øyeblikkelig hjelp til tross for at fornærmede var hardt skadet og var i en hjelpeløs tilstand.

Farens advokat, Daniel Storrvik, sier til Aftenposten at han klient erkjenner straffskyld, men ikke drapsforsett.

– Utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, sier Storrvik.

Les mer om

  1. Vold
  2. Familie
  3. Etterforskning