Fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten

På grunn av fare for at britene snubler ut av EU advarer høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) norske studenter mot å søke seg til Storbritannia.

På grunn av fare for at britene snubler ut av EU advarer minister for høyere utdanning, Iselin Nybø (V), norske studenter mot å søke seg til Storbritannia.
  • NTB

Om britene i løpet av de kommende månedene skulle snuble avtaleløse ut av EU, kan det internasjonale utvekslingsprogrammet Erasmus+ bli rammet.

Gjennom utvekslingsprogrammet får studenter som utveksler ekstra stipend og gratis skolepenger.

– Det vil ikke nødvendigvis bli automatikk i at dette videreføres i nye avtaler, sier Iselin Nybø til Dagens Næringsliv.

Forsknings- og høyere utdanningsministeren kan ikke garantere at norske utvekslingsstudenter i Storbritannia får tatt eksamen ved en hard brexit, og fraråder studenter å velge landet som studiested denne høsten på grunn av brexit-usikkerheten.

Studenter som allerede er på utveksling i Storbritannia nå skal kunne fullføre programmet uten problemer, skriver avisa.

Vil at regjeringen tar ansvar

Utdanningspolitisk talsperson Marit Strand i Senterpartiet mener Nybø og regjeringens holdning til Storbritannia er for passiv.

– Dette er en passiv holdning til et av våre viktigste naboland og en betydningsfull samarbeidspartner både for akademia og næringsliv. Vi mener regjeringen må ta ansvar og sikre videre godt samarbeid med Storbritannia uavhengig utfallet av brexit, sier Strand til NTB.

Storbritannia har tradisjonelt vært et populært land for norske studenter å dra på utveksling. En tredel av norske utvekslingsstudenter drar til De britiske øyer, og mellom 400 og 500 studenter sendes årlig til Storbritannia på Erasmus+-utveksling.