Norge

- Noen må ha hjulpet til

KRAGERØ/OSLO (Aftenposten.no): Vitner skal ha sett siktede og to menn i Kragerø kort tid før terrorangrepene 22. juli. Mulige medvirkere var tema i torsdagens politiavhør.

- Om det er bakmenn eller medvirkere som trekker i trådene, er noe jeg som forsvarer er opptatt av, sier Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad. FOTO: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX
  • Eivind Sørlie
  • Roald Ramsdal
  • Alf Endre Magnussen

— Det er klart at disse to hendelsene er så omfattende at man vil tenke at noen må ha hjulpet til, sier advokat Geir Lippestad.

I går satt han med sin klient, terrorsiktede Anders Behring Breivik, i et seks–syv timer langt avhør. Mulige medvirkere var det altoverskyggende temaet for avhøret.

Etterforskerne stilte Behring Breivik spørsmål om medvirkere i forbindelse med planleggingen av angrepene og utførelsen på terrordagen. De vil vite hvordan han skal ha laget bomben på egen hånd og hvordan han fikk bilene plassert ut i Oslo.

— Om det er bakmenn eller medvirkere som trekker i trådene, er noe jeg som forsvarer er opptatt av, sier Lippestad.

Svarer ikke

Den siktede fastholder i avhør at han var alene om terrorhandlingene 22. juli.

— Lyver han eller overdriver han sin egen rolle?

— Fra en forsvarers ståsted er det selvfølgelig helt avgjørende å få korrekt faktum på bordet, om det han forteller om sin rolle er sant eller om han overdriver sin egen rolle, sier Lippestad.

Behring Breivik nekter å svare på spørsmål om andre har hjulpet til. Politiet vil ikke konkludere på om han handlet alene.

I tidligere avhør er Behring Breivik spurt ut om utenlandsreiser og forretningsvirksomhet.

Fester lit til Kragerø-spor

En av de viktigste oppgavene for politiet er å kartlegge siktedes bevegelser forut for angrepene. Politiet i Oslo fester lit til vitneobservasjoner som knytter Behring Breivik til en matbutikk i Kragerø sentrum få dager før 22. juli.

Ifølge avisen Varden ble Behring Breivik sett med en såkalt NATO-genser med politimerker på, sammen med to andre menn i butikken. Innehaveren har forklart seg for det lokale politiet. Etterforskerne i Oslo tar tipset alvorlig.

— I en så alvorlig sak kan vi ikke gjøre annet, sier politiadvokat Christian Hatlo. Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt politiet kjenner identiteten til de to andre. Han vil ikke si noe om etterforskningsskrittene etter observasjonene.

— Jeg ønsker ikke å kommentere hva vi foretar oss der, men vi er kjent med sporet, sier Hatlo.

Butikkinnehaveren vil ikke kommentere saken overfor Aftenposten, men bekrefter at han har vært i kontakt med politiet. Politiet i Kragerø vil ikke uttale seg om avhøret.

Samtlige Aftenposten har snakket med i Kragerø, mener de to andre, som ble sett sammen med siktede, må ha vært utenbys fra.

Her, i Kragerø sentrum, ble Behring Breivik sett få dager før terrorangrepene 22. juli. (Personene, bygningene og forretningene på bildet er tilfeldige og knyttes ikke til observasjonene av den terrorsiktede). FOTO: EIVIND SØRLIE

Ukjent kjøretøy

Aftenposten har tilgang til alle Behring Breiviks bompasseringer med de to bilene han brukte terrordagen. Oversikten viser at han ikke kjørte noen av disse bilene til Kragerø. Han er ikke registrert med andre kjøretøy i offentlige registre, og må i så fall ha kommet seg til Kragerø på annet vis.

Politiet bekrefter at de har avhørt personer i utlandet. De vil imidlertid ikke gå ut med hvor mange, eller i hvilke land.

— Det er personer som har status som vitner, forteller Hatlo om avhørene i utlandet.

Personene som er avhørt i utlandet, har ikke nødvendigvis hatt kontakt med Behring Breivik, ifølge politiet.

Les også

  1. Fjordman avhørt av Oslo-politiet

  2. Dette er sporene politiet jobber etter

  3. Han skal lede terroretterforskningen